Dags att lämna EU

Av Dick Sundevall 2014-04-15

Om en del sydeuropeiska länder tycker att deras offentliganställda ska pensioneras vid 60 års ålder, eller när de fyller 58, borde det vara dessa länders ensak. Om man i Italien vill ha Berlusconi eller någon annan skojare som regeringschef, så borde även det var deras ensak. Men nu är det inte så - utan vi måste vara med och betala för dumheterna.

Den senaste stridsfrågan i Grekland avser de offentliganställdas sjätte semestervecka. Den kom till genom att man beslutade att de som arbetade mer än fem timmar om dagen vid en dator, av någon anledning skulle kompenseras med en sjätte semestervecka. De offentliganställdas fackförening kommer att gå till domstol för att få behålla denna sjätte semestervecka.

   En annan strid handlar om bonusen för att komma i tid till arbetet. Jodå, du läste rätt och det är inte första april idag. Man får en bonus om man kommer i tid till jobbet som offentliganställd i Grekland. Och facket tar strid för att man även ska ha den ordningen i fortsättningen.

   Jättelika kolosser med offentliganställda, där det inte är helt ovanligt i en del sydeuropeiska länder att anställda samtidigt sköter ett heltidsjobb i något privat företag, eller i ett eget företag – i kombination med att allt för få betalar en enda krona i skatt har skapat en del problem. För att inte säga enorma problem.

   Därför måste lilla Sverige vara med och mata in miljarder med skattekronor för att rädda dessa länder. Alltså, ett eller flera länder agerar totalt oansvarigt varvid andra länder som skött sin ekonomi måste vara med och betala för dumheterna.

   Förstå mig rätt, om något EU-land råkar ut för översvämningar eller liknande oförutsedda katastrofer, ska vi naturligtvis vara med och ge den hjälp vi kan. Men ska vi betala grekernas sjätte semestervecka? Knappast. Och absolut inte en bonus för att de kanske kommer i tid till jobbet.

   I fredags beslutade Eurozons finansministrar om en utbetalning av ett nödlån till Cypern. Det är på 1,5 miljarder euro, alltså drygt 13 miljarder kronor. Och det är bara början. Man räknar med att det behövs 10 miljarder euro (87 miljarder kronor), för att få ordning på lilla Cyperns ekonomi. Om de där lånen någonsin kan återbetalas, är högst tveksamt. Och vi är med och betalar med våra skattekronor.

   Kan se två möjliga alternativ: Det ena är att vi ser till att få tillbaka en del pengar vi har matat in i olika länder. Vad sägs om 25 timmars arbetsvecka, 8 veckors semester och pension vid 55 års ålder? Och när ekonomin då går åt helvete för Sverige, får de andra EU-länderna mata in ett antal miljarder för att rädda oss.

   Det andra alternativet är att vi lämnar EU. Tycker spontant att det är vettigare. Blir lite mer ansvarsfullt på något sätt. Står vi tillsammans med 95 procent av världens befolkning utanför EU, kan vi fortfarande gå in och stödja såväl EU-länder som andra om de råkar ut för naturkatastrofer eller liknande. Men röstar de fram oansvariga regeringar och kräver bonusar för att komma i tid till jobbet, så blir det upp till dem själva att reda ut det hela. Alltså ingenting som vi ska lägga oss i – och ingenting vi behöver betala för.

   Det är att observera att om vi lämnar EU, så lämnar vi inte därmed Europadomstolen. Där finns det alla anledning att vara kvar eftersom Sverige är ett av de länder som prickas oftast av denna domstol – för att det svenska rättsväsendet inte har följt de grundläggande rättsliga principerna.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.