Mänskliga rättigheter på hal is

Av Isabel Sommerfeld 2014-05-06

På fredag är det åter igen dags för ett av världens mest prestigefulla idrottsarrangemang att ta fart. Förberedelserna inför OS i Sotji ledde till direkta människorättskränkningar när arbetstagare utsattes för tvångsarbete, inte fick sina löner utbetalda och till och med utsattes för tortyr. Samtidigt fick Rysslands president Vladimir Putin sola sig i den internationella uppmärksamheten. 

Nu har turen kommit till diktaturen Belarus (Vitryssland) och president Aljaksandr Lukasjenka, som får äran att anordna världsmästerskapet i ishockey. Belarus är det enda landet i Europa där dödsstraff fortfarande verkställs och har i dagsläget elva politiska fångar. Människorättsförsvarare, oppositionella, oberoende medier och fackförbund är under konstant bevakning av underrättelsetjänsten KGB. Godtyckliga frihetsberövanden och hot gentemot regimkritiker är vardag.

Svenska sponsorer

Med anledning av det annalkande världsmästerskapet har jag skrivit en rapport om förberedelserna inför VM, med fokus på Svenska Ishockeyförbundet och dess svenska sponsorer.  Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund och deras sponsorer Svenska Spel, Skoda, Kyocera Document Solutions och Scandic Hotels har intervjuats. Rapporten ”Mänskliga rättigheter på hal is” ges idag ut av Swedwatch, i samarbete med LO-TCO Biståndsnämnd.

/wp-content/uploads/content/debatt/manskliga-rattigheter-pa-hal-is/Bild1Besk.jpg

Tvångsinkallade Minskbor utan skyddsutrustning i arbete med Tjizjovka Arens inför ishockey-VM. Foto Radio Svoboda

Ingen hänsyn till mänskliga rättigheter

Situationen för mänskliga rättigheter riskerar att förvärras när repressiva regimer tilldelas stora mästerskap. Så har också skett, både inför OS i Beijing 2008 och inför OS i Sotji 2014. Det har nu visat sig att situationen inför ishockey-VM i Minsk på många sätt påminner om OS i Beijing och Sotji. Trots detta fortsätter svenska företag att skänka miljonbelopp till idrottsrörelsen, hittills utan att ha ställt några krav gällande mänskliga rättigheter och utan att ha gjort någon människorätts-due diligence (riskbedömning).

En del av förtrycket

Det är tydligt att den belarusiska regimen har eskalerat sin repressiva verksamhet inför ishockey-VM. Minsks gator har rensats från hemlösa och missbrukare, medan landets studenter har utsatts för obetalt tvångsarbete vid den nya arenan Tjyzjoŭka, där svenska landslaget spelar sina matcher i maj. Att mänskliga rättigheter kränks i Belarus är knappast ovanligt, men Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) har inte heller ställt några krav på att mänskliga rättigheter ska följas i samband med förberedelserna inför VM. I själva verket är det enda tydliga kravet som ställs på värdländer att de ska ha två ishockey-arenor. IIHF har därmed blivit en del av den belarusiska regimens förtryck.  

/wp-content/uploads/content/debatt/manskliga-rattigheter-pa-hal-is/Bild4Besk.jpg

Tvångsinkallad student arbetar utan skyddsutrustning inför ishockey-VM. Foto Radio Svoboda.

Världsmästerskap i diktatur

Jag har tidigare skrivit om att diktaturer inte bör få arrangera stora idrottsarrangemang som VM. Bojkott bör dock vara en absolut sista utväg (jag får här förtydliga att detta är min personliga åsikt och representerar varken Swedwatch eller någon annan organisation). Detta då jag sett att idrottsrörelsen inte tagit sitt ansvar vid arrangemang av stora mästerskap och istället bidragit till människorättskränkningar. Att arrangera världsmästerskap i diktaturer skulle kunna vara positivt, om arrangörerna tar sitt ansvar i samband med mästerskapen, ställer krav, ser till att mänskliga rättigheter inte kränks och att man framför allt inte bidrar till diktaturers människorättskränkningar.

Diktaturer får fria händer

Min förhoppning är att det en dag kommer se ut så.  Jag vill tro att det kommer en tid där förbunden inte låter sig utnyttjas av diktaturers politiska spel, och där man med gott samvete kan säga att idrotten istället för att kränka mänskliga rättigheter i diktaturer, faktiskt bidrar till förbättringar. För detta krävs inte att idrottsvärlden engagerar sig politiskt, som deras representanter många gånger påstår. Vad som krävs är att idrottsrörelsen tar sitt ansvar inför och under idrottsarrangemangen.

Människorättssituationen i Belarus inför VM hade troligen till och med kunnat förbättras, om Internationella Ishockeyförbundet haft tydliga riktlinjer om mänskliga rättigheter och arbetstagares rättigheter, i sina stadgar. Idag existerar dock inga sådana riktlinjer, vilket gör det svårt för IIHF att överhuvudtaget kunna ställa krav. Diktaturer får därmed fria händer att agera precis som de själva finner vara ”lämpligt”.

En människorättspolicy

Min förhoppnings är nu att Swedwatchs rapport blir startskottet för en aktiv dialog om mänskliga rättigheter mellan Svenska Ishockeyförbundet och deras svenska sponsorer. Tillsammans har de möjligheten att göra vad de kan för att påverka Internationella Ishockeyförbundet till att gå åt rätt håll. De bör i slutändan arbeta för att IIHF tar fram en människorättspolicy (Code of Conduct) med riktlinjer för VM-arrangemang, som också bör ligga till grund för framtida val av värdland.

 

Rapporten om ishockey-VM i Belarus finns för nedladdning på http://www.swedwatch.org

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.