Indirekt dödsstraff

Av Dick Sundevall 2014-11-22

Allt mindre mänsklig kontakt i fängelserna. Allt mer bevakning och säkerhet. Och allt mindre rehabilitering, visar en forskningsrapport. Några veckor senare kom nästa forskningsrapport som visar att personer som suttit i fängelse löper 18 gånger högre risk att begå självmord efter att de har muckat.

Tanken med Sveriges så kallade kriminalvård, i varje fall på papperet, är att den som döms till fängelse om möjligt ska rehabiliteras och komma ut som en socialt fungerande hederlig medborgare.

   Så är det inte. Drygt 50 procent återfaller i brott. Det är en hög siffra i internationell jämförelse. Vi behöver bara gå till Norge så är det betydligt färre. Men egentligen är det ännu fler än vad statistiken visar, för de som utvisas efter avtjänad tid och återfaller i brottslighet hamnar inte i den svenska statistiken.

   En del av dessa som återfaller i brott i Sverige gör det genom att begå betydligt grövre brott än vad de har suttit inne för. Det finns alltför många exempel på det. Poliserna som mördades i Malexander är det mest extrema.

   Det kommer alltså ut ett antal krutdurkar från våra fängelser varje år. Åren bakom murarna har inte rehabiliterat dem, utan tvärtom gjort dem hatiska. Om de försöker komma in i samhället igen möts de av arbetsgivare som kräver utdrag ur belastningsregistret, och därmed är det kört.

   Det föga förvånande forskningsresultatet som visar att risken för självmord är 18 gånger högre för dem som suttit i fängelse än för befolkningen i övrigt, är väldigt omfattande. I studien ingår 27 000 personer som frigavs under femårsperioden 2005 till och med 2009. Dessa har jämförts med 270 000 odömda kontrollpersoner som matchats vad gäller kön och ålder. Studien visar att risken var störst under de fyra första åren efter frigivningen. Alltså de närmaste åren efter att de blivit utsatta för samhällets kriminalvård.

   Vad det handlar om är en form av indirekt dödsstraff. Handlar om människor som bryts ner av den så kallade vården i fängelserna, och som när de sedan kommer ut och därmed har sonat sitt brott, avvisas av samhället utanför.

   Några kanske tycker att det här är skit samma. ”Låt som jävlarna ta livet av sig, så slipper vi dom”. Kanske är dessa också anhängare av direkt dödsstraff, och inte bara indirekt. Men vi är alla berörda av att drygt 50 procent av de som muckar återfaller i brott. Kanske möter vi en kväll en av dessa som blivit allt mer hatiska av åren i fängelse och som därefter bespottats när han kommer ut och försöker få jobb och bostad. Kanske möter vi honom då allt är väldigt fel för honom. En kväll när han är en krutdurk och – ännu inte hunnit ta sitt eget liv.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.