Svensk polis skjuter som aldrig förr

Av Dick Sundevall 2015-08-23

Under 2014 sköt svensk polis verkanseld vid 25 tillfällen. Vilket ska ses mot året innan då det skedde vid 13 tillfällen. Polisen definierar verkanseld som att man skjutit mot person eller till exempel en bil eller föraren av bilen. Det här sker samtidigt som antalet mord och dråp går ner år från år, till att nu vara på en rekordlåg nivå.

Fyra personer sköts 2013 ihjäl av svensk polis, vilket var alarmerande många. Under en lång period har det legat på knappt en person om året. Blev det då en reaktion på det här? Sa man ifrån från högsta polisledningens sida, om att nu får det vara nog med allt detta skjutande?

   Tydligen inte. Visserligen dödade svensk polis ”bara” tre personer 2014 – men med tanke på alla gånger man sköt verkanseld så var det nog mer tur än skicklighet att det inte blev betydligt fler.

   Från polisens sida försvarar man det här med vad man alltid försvarar upptrappningar med – ”det grova våldet blir vanligare och allt grövre”. Men det är ju bevisligen inte så när det gäller dödligt våld. Allt färre dödas, och trenden är glasklar när man tittar på de senaste 10-15 åren. Mord och dråp i Sverige har gått ner med i runda tal 30 procent!

   Vad det rimligen handlar om är att de signaler poliser i allmänhet får när någon annan polis skjutit ihjäl någon, eller skjutit vilt på allmän plats, är tydliga och klara: Det blir inga konsekvenser. Du behöver inte hålla igen med skjutande – för även om det handlar om en förvirrad småväxt pensionär i Husby som viftar med en kniv så är det helt i sin ordning att skjuta skallen av honom. Likaså med en redan nedskjuten man i Varberg som staplar omkring som en skadeskjuten kråka och inte kan resa sig. Istället för att avvakta, när han redan är omringad av poliser, så skjuter man ihjäl honom.

   Om någon riktar ett skjutvapen mot en polis så ifrågasätter jag inte att polisen skjuter ner den personen innan den hinner avlossa sitt vapen. Om den personen dör av polisens skott så är det beklagligt men inget att orda om. Men när det handlar om förvirrade personer som viftar med en kniv och polisen inte är i trängt läge, så måste det rimligen gå att hantera situationen utan att skjuta ihjäl personen ifråga.

   När då polisens och åklageriets interna utredning gång på gång kommer fram till att dödsskjutningarna var helt i sin ordning, och det gång på gång framkommer att poliserna på platsen fått gott om tid att prata ihop sig om vad de ska säga i förhören – så sänder det klara och tydliga signaler till andra poliser:

   Skjut på du – dör någon eller om allmänheten utsätts för livsfara genom ditt skjutande så fixar vi det i efterhand.

   Polisfacket vill utrusta poliserna med elpistoler. Polisledningen säger nej. Poliser i andra länder kan skjuta med så kallade ärtpåsar som kan nocka personer utan att livsfarligt skada dem, eller skjuta med gummikulor. Och i länder där vanliga poliser inte bär skjutvapen visar utvärderingar att det därmed inte blir fler mord eller fler skadade poliser.

   Det går alltså att ta tag i det här. Inte minst går det att utbilda svensk polis bättre för dramatiska situationer. För två år sedan gick det omkring en storväxt förvirrad man på Skeppsbron i Stockholm med en stor bajonett och hotade folk. Två vanliga poliser, en man och en kvinna, kom till platsen. Alltså ingen piketgrupp eller liknande. Mannen vägrade släppa bajonetten, så medan den ena polisen distraherade mannen tog sig den andra upp snett bakom honom och slog bajonetten ur hans hand med sin batong. Därefter buntades han ihop och bojades.

   När jag läste om det här föredömliga polisingripandet, och såg fotona av det hela som någon tagit med sin mobilkamera, tänkte jag:

– Vilken tur att inte någon skjutglad piketgrupp hann dit, för då hade kanske inte den här förvirrade mannen överlevt.

   Vi kan inte ha den ordningen att svensk polis gör sig till åklagare, domare och bödel på plats, om de inte är utsatta för en uppenbart livsfarlig situation. Nu skjuter svensk polis allt oftare i situationer där man tidigare inte sköt – och allt fler medborgare skjuts ihjäl. När ska justitiedepartementet reagera? När ska högsta polisledningen reagera? Hur långt ska det här skjutandet få gå?

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 
Framöver blir det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat.
Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.