Debatt

Så var det dags igen

Av Dick Sundevall 2015-12-16

Polisen har upprättat ett landsomfattande register över tiggande romer, utan att dessa är misstänkta för något brottsligt. Det här toppar SVT nu på morgonen. Dagens Nyheter toppar med hur svensk polis uppsökte en svensk företagare i Spanien och försökte få honom med på olagliga affärer.

   I går handlade det om två poliser som i en civil bil ställde sig i vägen så att det blev en krock med en person som var på väg till jobbet. När mannen backade en bit drog en av poliserna sin pistol. Något brottsligt hade personen ifråga aldrig gjort sig skyldig till tidigare, och inte heller vid det här tillfället.

   De senaste veckorna har det varit gott om liknande händelser, som antingen hänt under senare tid eller kommit upp i ljuset först nu. En polisstyrka gör en inbrytning i en lägenhet i Norrköping och gruppbefälet skriker, ”på dom, döda dom”! På videosnutten hör man att det är ett förtvivlat barn i lägenheten.

   Så här håller det på. Och vi kan läsa om det allt oftare. Det handlar om olika platser i landet och om poliser på olika nivåer. Men alla händelserna har en sak gemensamt: Det blir inga konsekvenser.

   Möjligen kommer man fram till att vad polisen gjort är ”ringa tjänstefel”, och det är inte olagligt. Av anmälningar som görs mot poliser leder drygt 99 procent inte till några konsekvenser. Kort sagt, svensk polis har fått grönt ljus för att i princip göra vad som helst. Det är i det ljuset man ska se att svensk polis skjuter allt mer och dödar allt fler personer.

   Det är att observera att det här inte beror på en ökad grov brottslighet. Till exempel har antalet fall av våld som resulterat i att någon har dödats, alltså mord, dråp och vållande till annans död, gått ner med 30 procent sedan år 2000.

   Domstolar frikänner poliser efter allt för ofta såväl partiska som undermåliga utredningar. Och inget riksdagsparti tycks vilja gå in och försöka göra något åt det här, trots att det finns utredningar med tydliga nya lagförslag som skulle kunna få ordning på det hela.

   Det här sänder klara och tydliga signaler till polischefer, polisbefäl och poliser i allmänhet. Signaler om att det bara är att köra på, ”vi fixar det hela i efterhand om det blir fel”. Samtidigt brinner flyktinganläggningar snart sagt varje vecka utan att polisen kan få stopp på mordbränderna som tveklöst utgör en organiserad brottslighet. Och av de allt fler angreppen på åldringar i deras bostäder blir bara fyra procent uppklarade.

   Låt mig understryka att det finns en hel del enskilda poliser ute på fältet som gör vad de kan för att vi andra ska kunna sova lugnare på nätterna. Som jobbar och sliter, och följer de lagar och regler de har att verka inom – samtidigt som de efter flera års tjänstgöring har usla löner. Det är inte dessa poliser det här handlar om.

   Det handlar om polischefer, internutredningar, ministrar och ledande politiker som låter grova missförhållanden inom polisen få fortgå. Frågan är hur länge det ska få fortsätta?

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.