Debatt

Det handlar om kvinnors rätt till sina kroppar

Publicerad 2016-01-15

Jag är syrian. Mina föräldrar kom till Sverige 1980 för att man som kristen minoritet i Turkiet är förtryckt och saknar samma rättigheter som kärnbefolkningen. Är alltså andra generationens invandrare. Jag blev inte förvånad när det efter de sexuella övergreppen på kvinnor i Köln, blev känt att flera liknande händelser förekommit i Sverige. Men polisen har mörkat hur en del unga invandrarkillar vid festivaler, galor och nyårsfiranden begått sexuella övergrepp på tjejer. Man hävdar att det annars kunde bidra till större popularitet för Sverigedemokraterna. Har man helt tappat det?

   När det blåstes liv i debatten om händelserna i Köln följde jag nyhetsrapporteringen utan förvåning. Var det någon kvinna som ramlade av stolen? Att killar tar sig rätten att tafsa på tjejer är knappast någon nyhet. Vi kan se och uppleva det på fler ställen än festivaler och galor. På krogen, eller redan på skoldiscot i mellanstadiet. Killar som tar på tjejer utan lov och tjejer som kanske inte alltid förstår allvaret.

   I augusti, under festivalen ”we love Sthlm”, anmälde flera tjejer att killar med invandrarbakgrund gnidit sig mot dem och stoppat ner händer under både tröjor och kjolar. Södermalmspolisens chef Peter Ågren som vid tiden var kommenderingschef för festivalen säger till Dagens Nyheter att det är en öm punkt och att polisen ibland inte vågar säga som det är för att de tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna.

   Vad ska det betyda? Att det är okej att mörka händelserna för att man som myndighet är rädd? Det enda viktiga borde vara att hitta förövarna och döma dem – oavsett etnisk bakgrund. För vad är att prioritera – att inte låta Jimmie Åkesson få påstå att det var just detta han menat skulle hända, eller att samhället visar de utsatta tjejerna att sexuella övergrepp inte är tillåtet?

   Sexuellt ofredande mot kvinnor har alltid funnits. De svenska män som gömmer sig bakom dessa asylsökande killar och tror att de lurar någon – tror fel. Alla kvinnor torde vara överrens om att det är lika många infödda svenskar som invandrare som tafsar. Att just dessa fall handlar om en möjlig majoritet av invandrarkillar, för visst fanns det svenska män bland dem, betyder inte att killar med invandrarbakgrund begår fler våldtäkter eller sexuella övergrepp.

   Det hör dock till saken att det här är killar som kommer från andra kulturer där synen på kvinnor inte är densamma som i Sverige. Där brott som våldtäkter inte alltid får samma följder. Men med det sagt, ska vi inte dra slutsatsen att kultur eller etnicitet förklarar ett kriminellt beteende eller att vi ska se de omständigheterna som en ursäkt – tvärtom. Vi måste våga ta debatten och våga visa nolltolerans mot sexuella övergrepp.

   Vi trippar på tårna vad gäller många problemställningar i vårt samhälle. Inte minst tyder Brottsförebyggande rådets, (Brå) mörkning av statistik om brottsutsatta invandrare på det. Det kan alltså slå åt bägge håll. Undersökningen har genomförts via intervjuer med 12 417 personer som Brå kallar ”Svenskfödda med båda föräldrarna utrikesfödda”. Det som framkommit, men undanhållits, är att dessa ungdomar med två utlandsfödda föräldrar löper 70 procent större risk att utsättas för brott än majoriteten. Och medan 10,8 procent av dem med minst en svenskfödd förälder uppger att de utsatts för brott det senaste året är motsvarande siffra bland dem med utlandsfödda föräldrar 17,1 procent.

   Istället för att presentera dessa uppgifter går Brås generaldirektör Erik Wennerström ut och menar att vi har ett tryggt Sverige där fler än någonsin har ett stort förtroende för svensk polis.

   Utan öppen kommunikation och fakta kan vi inte lösa Sveriges problem. Det här handlar inte i grunden om var gärningsmännen är uppväxta – det handlar om kvinnors rätt sina kroppar.

 

Av Caroline Ego

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.