Debatt
Dick Sundevall

Ny debattserie – om att förebygga och förhindra brott

Av Dick Sundevall 2018-03-01

Inför förra riksdagsvalet bjöd vi in riksdagspartier att skriva debattartiklar på Para§raf. De flesta nappade på det. I år gör vi om det men med den mer preciserade inriktningen att det ska handla om hur de vill förebygga och förhindra brott. Samtliga riksdagspartiers rättspolitiska talespersoner bjuds in. Därtill några fristående debattörer.

   Valdebatten inför höstens riksdagsval är redan igång. En av valets stora frågor är redan lag och rätt, eller kanske snarare brott och straff. För det har hitintills handlat väldigt mycket om hårdare straff.

   Alltså om vad som ska hända efter att någon blivit misshandlad, efter att någon blivit våldtagen eller efter att någon blivit mördad. Nu vill vi veta hur partierna tänker sig att man ska förebygga och förhindra brott. Rimligen är det viktigare för landets invånare än vad som händer efter att någon redan lämnat ett brottsoffer efter sig.

   Det här innebär inte någon snäv begränsning. Inom sfären förebygga och förhindra ryms väldigt mycket. Naturligtvis polisens arbete men även sociala frågor, psykvården, kulturfrågor och skolfrågor etcetera.

   Vi räknar med att det här kan bli sammanlagt 20-30 debattartiklar eller mer, plus genmälen. Därför kommer vi redan i nästa vecka att skicka ut inbjudningar till partierna och debattörer som är kunniga inom ämnet. Även en del av Para§rafs krönikörer kommer att delta med egna debattartiklar. Sedan börjar vi publicera debattartiklarna redan nu under vintern och våren vartefter de kommer in.

   Du som läsare kan hjälpa till genom att tipsa oss om personer som du tycker borde bjudas in. Vi kommer inte att bjuda in ledarskribenter och liknande som redan har en egen plattform – men det finns sannolikt inom ämnet kunniga personer som inte har det och vars synpunkter kunde vara intressanta att ta del av.

   Vi hoppas med det här få möta massor av konstruktiva idéer om hur vi ska få ner brottsligheten i Sverige – genom ett bättre förebyggande arbete och genom direkt och konkret förhindrande av brott. Alltså – något som med tiden kan resultera i färre brottsoffer.

 


Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.