Debatt
Linda Westerlund Snecker

Replik från Vänsterpartiet

Publicerad 2018-04-27

Andreas Magnusson inledde vår debattserie om att förebygga och förhindra brott med artikeln Bättre med färre brott än fler poliser. Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker har kommit med en replik.

   Den kriminalpolitiska debatten är uppåt väggarna i en samtid där den som skriker högst framstår som mest handlingskraftig. Jag möts av detta dagligen i mitt arbete som Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson. 

   Säger jag inte att alla brottslingar ska låsas in och att vi sedan ska kasta bort nyckeln uppfattas jag som oseriös och daltande. Det är inte en ursäkt, snarare ett konstaterade över dagens debattklimat. Därför blir jag glad när jag läser Andreas Magnusson debattinlägg om Bättre med färre brott än fler poliser

   Det finns många som har ett intresse av att samhället ska verka farligare än vad det är. Det är därför som utsatta områden benämns som no go-zoner. Det är därför som det utmålas som att det främst är invandrare som våldtar. Det är därför som man vill ha militär i förorten. För att vissa gynnas över att samhället dras isär.

   Det handlar om att peka ut ”några andra”, i en främlingsfientlig kontext är det enbart muslimer som begår terrorhandlingar, och krav ställs på att statistik om etniskt ursprung måste insamlas om sexualbrottslingar. Det är inte konstigt att det påverkar människors oro för brottslighet och att tryggheten minskar. 

   Då spelar det ingen roll att det knarkas mer i rika stadsdelar , att varken religion eller etnicitet påverkar individens kriminella beteende eller för den delen att den allmänna tryggheten enbart marginellt har minskat och att exempelvis dödsskjutningarna ökat något men att ”systemkollapsen” är långt borta. Att straff inte har någon som helst påverkan på kriminalitet verkar få bry sig om

   För det är några som vill dra isär samhället och skapa otrygghet och oro. För att få igenom en restriktiv politik med många poliser och långa straff. En politik där välfärden monteras ner samtidigt som våldsutövandet rustas upp.

   Det är i riksdagens justitieutskott som Alliansen och Sverigedemokraterna samarbetar som allra mest. Regeringspartierna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar inte nämnvärt upprörda. 

   Jag är därför glad över att Vänsterpartiet inte går till val på hårda tag. Att vi inte driver en politik som skapar oro och rädsla, utan trygghet och välfärd. Vi vet att kriminalitet orsakas av rent socioekonomiska faktorer som fattigdom, utbildningsnivå och uppväxtförhållande.

   Att det dessutom mestadels är män som begår brott visar också på att det är en destruktiv manlighet som bidrar till att skapa brottslingar. Därför behövs ett Sverige där alla får plats, inte bara dom rika.

   En välfärd som ger möjligheter oavsett vem du är. För det minskar kriminalitet på riktigt. Det är inte oseriöst eller daltande. Det är konkret politik som funkar, vilket även forskning visar.

   För att minska kriminalitet behövs inte längre straff, det behövs en välfärd för alla, inte bara några få.

 

Linda Westerlund Snecker, riksdagsledamot Vänsterpartiet

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.