Politiker som bara snackar och inte får något gjort

Av Andreas Magnusson 2018-09-20

Om jag har förstått det hela rätt så röstade många på SD för att de var trötta på att politiker mest snackar och inte gör något. Så de valde att rösta på det enda parti i Sveriges riksdag som i åtta års tid bevisligen inte gjort något annat än snackat.

   Det ska sägas direkt att det är en sanning med modifikation. Enskilda partirepresentanter har gjort en hel del på fyllan. Partiets store starke man i Göteborg Jörgen Fogelklou ringde till exempel en partikamrat efter några stora stark för mycket och passade på att mordhota denne.

   Och vi minns ju alla hur handfast den tilltänkte justitieministern Kent Ekeroth kunde agera med ett järnrör i handen eller i en krogkö. Så nog har det inte bara varit snack ändå.

   Men ändå, Sverigedemokraterna är riktiga tjatskallar när de sätter den sidan till. Mest gnäll så klart, men ibland lite mer konstruktiva förslag.

   Förslagen har varit som mest konstruktiva på olika nätforum där de har trott sig kunna vara anonyma. Politiker från andra partier brukar internt kritiseras om de inte varit tillräckligt tydliga med att föra fram sin politik. För Sverigedemokratiska politiker är situationen den omvända.

   Vi minns alla kommunpolitikern som önskade att någon skulle ställa sig med en kulspruta på Öresundsbron som en lösning på flyktingkrisen 2015. Hon ställde sig aldrig där själv. Mycket snack och lite verkstad.

   Vi minns alla SD-politikern som ville att Socialdemokraten Veronica Palm skulle dö i ett terrordåd. Han har än så länge inte utfört terrordådet själv. Mycket snack och lite verkstad.

   Vi minns alla SD-politikern som på nazistiska Nordfronts sajt skrev ”ut med packet – Keep up the good work” om huliganer som ger sig på invandrare. Mycket snack och liten verkstad även där.

   Sveriges pladdrigaste parti har fått 17,5% av rösterna i det senaste Riksdagsvalet och nu ökar trycket på andra politiker att ”börja prata med dem”. Tänk på den gnälligaste, mest självupptagna och tjatigaste människa du någonsin har mött och föreställ dig hur sugen du är på att snacka med denna person. Då får du ett litet hum om vad politiska samtal med Sverigedemokraterna skulle kunna innebära.

   Låt oss se på fördelarna. Visst är det lättare för Ulf Kristersson att vara den vuxne i rummet om han försäkrar sig om att Hanif Bali får fler lekkamrater. Det kan ju bli lite ensamt på barnbordet vilket gör att Hanif lätt blir uttråkad och stör de vuxna.

   Och visst är det lättare för Ulf Kristersson att föra dialogen med Sverigedemokraterna än vad det hade varit för Fredrik Reinfeldt som bland annat kallats ”djävla jungelapa” av en framträdande partirepresentant.

   Den ”jävla djungelapan” hade den bestämda åsikten att man aldrig någonsin ska samarbeta med rasister men för dagens moderatpolitiker verkar det inte vara lika petigt. 324 moderatpolitiker har nu skrivit på en lista om att det är dags att börja föra samtal med Sverigedemokraterna.

   Jag ska säga direkt att jag själv inte är överdrivet petig med vem jag pratar med. Jag byter gärna några ord med alkisar på bussen och jag har inget emot att låtsas vara intresserad när jag pratar med gamla släktingar på kalas. Till och med de tråkigaste kollegorna på jobbet finner jag viss njutning i att samspråka med.

   Men politiska samtal är något annat. Politiska samtal handlar om att det sedan ska bli mindre snack och mer verkstad. De syftar till handling. Ett samtal skulle till exempel kunna se ut så här:

SD-politiker:
– Kan inte någon ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta?

Moderatpolitiker:
– Nja. Jag förstår hur du tänker men vi har lagar mot sånt.

SD-politiker:
– Kan vi inte ändra de där lagarna?

Moderatpolitiker:
– Jo det kan vi ju i och för sig. Men det där med kulsprutan känns ju lite överdrivet.

SD-politiker:
– Okej. Ska vi använda enklare vapen då kanske?

Moderatpolitiker:
– Nja. Eller kanske kan vi göra det vi politiker har varit bäst på i alla år. Vi kan döda människor med byråkrati.

SD-politiker:
– Fast folket gillar inte byråkrati.

Moderatpolitiker:
– Det har du rätt i. Vi kanske behöver bli tydligare med vår politik.

   Vi ska vara glada att Sverigedemokraterna har gått från ett nazistiskt aktivistparti till ett främlingsfientligt tjatskalleparti, men om vi ger dem möjlighet att agera så kommer de att ta den.

   För en sak kan vi nog vara säkra på. Inte ens sverigedemokrater gillar att vara de som bara snackar och aldrig får någonting gjort. Om kristdemokrater och moderater tar f-n i båten så kommer de att få ro utav bara h-vete.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


 Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.