Debatt
Besegrade IS-terrorister

Grip dem redan vid gränsen

Av Dick Sundevall 2019-04-26

Vad att göra med de återvändande IS-terroristerna och deras hustrur som är svenska medborgare? Och ska vi hämta eller inte hämta IS-barnen? Problemen tycks vara väldigt stora – och ingenting händer. Det senaste från regeringen, efter att man funderat i några månader, är att barnen bara kan tas om hand om de är på svensk mark. Handlingsförlamning är bara förnamnet.

   När vi går och röstar i riksdagsval så tror jag att de flesta av oss har i huvudsak två skäl för våra val av parti. Det ena är den ideologin som partiet står för – om man nu kan hitta något i den vägen bland alla populistiska utspel.

   Det andra är handlingskraft. Tilltro till att partiet kan agera vettigt och handlingskraftigt när något händer som inte kunnat förutses.

    Det kan handla om en tsunami där svenska medborgare behöver undsättas någonstans i världen. Eller omfattande skogsbränder här hemma som behöver bekämpas. Eller handla om stora flyktingströmmar med människor som behöver integreras i det svenska samhället.

   Det kan också handla om vad man ska göra med hemvändande svenska medborgare från halshuggarsekten IS – och med deras hustrur och barn.

   Hur svårt kan det vara? Grip de vuxna redan i tullen och lås in dem. På goda grunder kan de misstänkas för mord, misshandel, tortyr, våldtäkter och lite annat blandat. Och se till att de blir häktade medan misstankarna utreds. Sätt alltså igång en helt vanlig polisiär förundersökning.

   Men det blir svårt med bevisningen, säger en del. Javisst – men vi låter inte bli att häkta medborgare som på goda grunder blir misstänkta för grova brott för att utredningen kan bli svår.

    Inser att polisutredningen kan ta tid. Månader och kanske år. Men då får det väl ta det. Visar det sig att en del av dem inte begått något brott, så släpps de tids nog och får skadestånd för den tid de suttit frihetsberövade. Alltså den helt vanliga gången när svenska medborgare blir misstänka och gripna för grova brott. (Eftersom skadeståndet i första hand bygger på förlorad arbetsförtjänst så behöver det kanske inte kosta så värst många skattekronor.)

    Naturligtvis ska inte hustrur till IS-krigare dömas bara för att de gift sig med en terrorist, om de inte bevisligen själva begått brott. Vi dömer inte människor för tankebrott i Sverige. Vilket vi inte heller ska göra, hur religiöst eller politiskt extrema och rent idiotiska tankarna än kan framstå.

   Och självklart ska barnen tas om hand. Om det sker med hjälp av vettiga släktingar och samhällets stöd eller på annat sätt får avgöras från fall till fall.

   Men hur gör vi då med barnen som är svenska medborgare och där båda föräldrarna är dödade? Alltså svenska medborgare i form av små barn, som nu sitter fast i läger i Syrien. Vi ser naturligtvis till att hämta hem dem till Sverige. Allt annat är otänkbart.

   Allt jag beskrivit ovan är precis vad som skulle hända med en väldigt infödd svensk familj som varit på semester någonstans i världen. Eller hade arbetat och bott i ett annat land under en kortare eller längre tid.

   Hade någon av föräldrarna blivit misstänkt för ett grovt brott skulle han eller hon kunna gripas vid gränsen och låsas in. Om hans eller hennes make/maka var misstänkt för att vara inblandad i brottet skulle även den personen kunna gripas. Och deras barn skulle tas om hand.

   Det behövs inga nya lagar för det här. Vad som behövs är att riksåklagaren klargör att landets åklagare i samarbete med polisen kan börja agera i enlighet med vad jag beskrivit ovan.

   Vad gäller de svenska ensamstående oskyldiga barnen i syriska fångläger, som är sjuka, svälter och kan komma att dö, har den allt som oftast mycket träffsäkre kolumnisten Peter Kadhammar uttryckt det så här:

”Regeringen säger att den inte kan göra något eftersom det saknas busshållplats i närheten av flyktinglägret, så hur ska man ta sig dit, och att det är oklart under vilket konto en eventuell statlig tjänsteresa till området ska bokföras.
Exakt så uttrycker sig inte inrikesminister Mikael Damberg men det är undertexten. Övertexten, den som allmänheten får höra, låter i olika varianter så här:
Utrikesdepartementet kan inte operera i området, det är inte säkert.
Han talar om ett område till vilket hjälparbetare, journalister och spioner har klippkort. Men svenska staten är hjälplös.”

   Låt oss återvända till den tänkta svenska familjen som varit på semester eller bott och arbetat i ett annat land under en tid. Om båda föräldrarna hade omkommit i en bilolycka eller blivit mördade, skulle staten Sverige då klargöra att man bara kan ta hand om barnen om de tar sig till Sverige? Tror inte det va.

   Men, tänker nu kanske någon, om vi skulle gripa och låsa in IS-återvändare så snart de försökte ta sig in i Sverige, skulle nog många av dessa IS-terrorister tänka efter både en och två gånger innan de återvände hit. Framförallt de som vet med sig att det kan gå att bevisa att de gjort sig skyldiga till ohyggliga brott, skulle kanske undvika att någonsin återvända till Sverige. Ja, just det.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.