Folkrätt – och dess tillämpning i konflikterna Ryssland/Ukraina och Israel/Hamas

Av Lennart Aspegren 2023-12-29

Internationella domstolen, ICJ, som behandlar tvister mellan stater, kritiserade 2004 Israels uppförande av muren på Västbanken och runt Jerusalem. Med hänvisning till Haag-reglerna 1907, sedvanerätten och fjärde Genève-konventionen 1949 slog ICJ fast att Israel och Palestina har skyldighet att följa internationell humanitär rätt.

Men hur ICJ konkret skulle kunna kopplas in på någon av de pågående väpnade konflikterna Ryssland/Uk...

Börja prenumerera för att läsa detta innehåll.

Starta din prenumeration här

Eller logga in på ditt konto nedan:

 

 


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor vid Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.