Knutby del 1: Rättsskandalen Knutby

Av Dick Sundevall 2015-08-02

Idag startar vi vår stora grävande artikelserie på tio artiklar om det grymma mordet och mordförsöket i Knutby natten mot den 10 januari 2004. Barnflickan Sara Svensson och pastor Helge Fossmo dömdes för brotten. Men vad hände egentligen?

Några dagar senare griper polisen paret Fossmos tidigare barnflicka, Sara Svensson, som hävdar att det var hon som sköt Alexandra och Daniel. Under förhören framkommer det att hon är Helge Fossmos älskarinna och att han har förmått henne att försöka mörda hustrun och grannen. Efter några veckor grips Helge Fossmo och Daniel Lindes hustru Anette.

Sara Svensson kommer sedan att dömas för mordet och mordförsöket, till rättspsykiatrisk vård. Helge Fossmo döms för sin medverkan till livstids fängelse medan Anette Linde släpps och avförs från utredningen.

Togs hem till Gud

För de ledande medlemmarna i Knutby Filadelfia handlade inte mordattentatet mot Alexandra Fossmo och Daniel Linde om mord. För dem var mordnatten en planerad högtidlig avresa där två sektmedlemmar skulle hjälpas att gå före och möta Gud. Med sektens vokabulär ”togs de hem”. Församlingen sjöng lovsånger om längtan ”hem till Gud”. Och Knutbypastorerna hade i åratal predikat om hur underbart det var att dö.

Därtill var de inställda på att sektens ledare, ”kristi brud”, som Åsa Waldau påstod sig vara, när som helst skulle tas upp till himlen för att gifta sig med Jesus. Det hölls förbön för detta och Åsa W skickade sms några dagar före mordet till sin syster, Alexandra Fossmo, där hon önskade att systern snart skulle komma efter. För hon skulle vara tärna vid bröllopet.

Guds lag är allena rådande

En apostolisk församling som Knutby är toppstyrd som en maffiagrupp. Inget av betydelse genomförs bakom ledarens rygg. Eller om man så vill, som i ett företag, inget stort genomförs utan att vd:n har sagt sitt.

I Knutbysekten var Åsa W ”normgivare”, som hon själv uttryckte det. Alltså lagstiftare för sektens lagar och regler. Något som annars vår riksdag har till uppgift att ombesörja. Men hon var även uttolkare av lagen. Alltså domstol. Och hon var dessutom såväl åklagare som advokat, beroende på vad som för tillfället passade.

Det här är återkommande i den här typen av extrema religiösa sekter där det begås våldsbrott eller kollektiva självmord, konstaterar de som forskat i ämnet. I sekterna står ”Guds lag” över den jordiska. Och ledaren har direktkontakt med Gud.

I konsekvens med det här hade man haft en glad julfest dagen efter att Helge Fossmos förra hustru, Helene, hade hittats förgiftad och död i badkaret, den 18 december 1999. Och en brandman, som inte är sektmedlem, berättar i ett förhör om att Åsa W och Helge Fossmo inte alls uttryckte någon sorg efter att Helge Fossmos hustru, Heléne, hade mördats. De hade tvärtom förklarat för honom att det inte fanns någon anledning till det, då Heléne nu hade ”tagits hem”. Heléne var i paradiset, hävdade Åsa Waldau.

Enligt polisförhör med den framträdande sektmedlemmen Emma Gembäck, som inte har korrigerats från hennes sida, fanns Åsa W i Knutby morgonen efter mordet. Inte i London, som hon och några andra ledande sektmedlemmar påstår.

Falska erkännanden

Thomas Quick har erkänt ett antal mord. Nu får han resning på löpande band. Drygt hundra personer har erkänt Palmemordet, ingen av dem har åtalats. Advokat Peter Althin hade för några år sedan ett fall som handlade om en som mördats på Kumlaanstalten. En intagen erkände. Althin påvisade i rättegången att han inte kunde ha utfört mordet, så han frikändes.

Nu är ett fall aktuellt där en ung man tidigare har påtagit sig ett hedersmord på hans systers pojkvän, men som nu har berättat att det var hans föräldrar som dödade mannen ifråga.

Kort sagt: Det är inte helt ovanligt att personer erkänner brott de inte är skyldiga till.

Är Sara Svensson är en av dessa? Den tekniska bevisningen, obduktionsrapporten, det enda ögonvittnet, ett antal indicier och att hon har ett klart och tydligt motiv för att erkänna något hon inte har gjort, pekar i den riktningen.

Till allt det här återkommer vi utförligt och detaljerat i de kommande elva artiklarna.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.