Ebba Busch Thor. Foto: Adam Ihse/TT

Livets ords skola möter livets hårda skola

Av Andreas Magnusson 2019-07-08

Skolan är viktig eftersom den präglar oss och gör oss till de människor vi är. Den kristna rörelsen Livets ord har drygt 3000 medlemmar men bedriver omfattande skolverksamhet. En av de elever som spenderat hela sin grundskoletid i Livets ords skolor är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

   Majgårdens förskola, Löfteslandets förskola, Källskolan (F-3), Trädgårdsskolan (4-6), Kyrkskolan (7-9), Fridhemsskolan (F-6), Emanuelskolan (F-9), Ansgargymnasiet, Emanuelgymnasiet och Livets ords bibelcenter är samtliga skolor som drivs av Livets ord i Sverige. Fram tills 2014 drev man dessutom ett teologiskt seminarium med över 500 elever.

   Livets ords teologi grundar sig på den så kallade framgångsteologin som enkelt innebär att människor som lever moraliskt gott och gör som Gud säger blir friska, lyckliga och rika medan människor som bryter mot Guds bud genom att till exempel ifrågasätta auktoriteter, ha sex utanför äktenskapet eller vara homosexuella kommer att drabbas av Guds straff.

   När Ebba Busch Thor talar hör man ofta spår av hennes förflutna. I Almedalen höll hon till exempel ett brandtal där Liberalerna och Centern anklagades för att vara ”svaga i köttet”.

   I 1917-års bibelöversättning står det att ”anden är villig men köttet är svagt”. Det syftar på de tillfällen vi människor inte lever upp till våra ideal. Trots goda föresatser viker vi ner oss och lever omoraliskt.

   För Ebba Busch Thor var det alltså omoraliskt av Centern och Liberalerna att inte sätta sig i en regering som kräver aktivt stöd från Sverigedemokraterna. I hennes omvända Livets ord-värld är det moraliskt gott att samarbeta med ett rasistiskt parti och omoraliskt att inte göra det.

   Centern och Liberalerna må vara svaga i kroppen, men Kristdemokraterna blir under Ebba Busch Thors ledning allt svagare i huvudet.

   Livets ord har varit kraftigt inspirerade av högerkristna karismatiska församlingar i USA – du vet den sortens kyrkor där en brunbränd pastor med guldklocka och finkostym ler sitt tandblekta leende och berättar att Gud välsignar den som ger och att han välsignar den mest som ger mest.

   Varje år skänker Livets ords medlemmar, runt 40-50 miljoner kronor till församlingens verksamhet. Det har framkommit mycket kritik kring hur dessa pengar har använts. Kritiken har bland annat gällt höga löner och arvoden till församlingens ledare och förkunnare. Eftersom man har tillämpat ett så kallat apostoliskt ledarskap har makten varit hårt centrerad till några få personer och insynen har varit dålig.

   Grundaren Ulf Ekman lämnade för några år sedan församlingen tillsammans med sin fru och konverterade till katolicismen. I ett uttalande bad han om ursäkt för att ”enskilda människor har tillfogats sår och lidanden genom sin kontakt med rörelsen”.

   Det är svårt att exakt veta hur präglad Ebba Busch Thor är av den sortens tankar som numer till och med Ulf Ekman tar avstånd ifrån, men det är lätt att se Kristdemokraternas kraftiga högergir som ett närmande till den sorts kristen höger som finns i USA.

   När partiet bildades var man väldigt noga med att man varken skulle vara ett höger- eller ett vänsterparti. Ungdomsförbundet hade till och med en logotype i färgerna rött och blått för att markera att man inte hörde hemma i vare sig det ena eller andra lägret.

   Inför valet 1976 sågs KDS (dåvarande KD) som ett så stort hot mot borgerligheten att kampanjen ”Rösta borgerligt” drogs igång för att hindra människor från att rösta på KDS.

   Partiet präglades länge av idén om en icke-socialistisk politik på kristen grund där värnandet om utsatta människor och familjen stod i centrum. Viktigt var biståndspolitiken och en generös invandringspolitik. Det där har nu fullständigt ställts på ända.

   KD är numer ett stenhårt högerparti som aktivt vill bekämpa det mångkulturella samhälle som inte är en vision utan ett faktum. Kampen kan därför inte föras utan att minoritetsgrupper angrips.

   På samma sätt som Livets ords teologi bygger på tanken om individuell framgång till varje pris så bygger KD:s politik numer allt oftare på tanken om individualistisk framgång till varje pris.

   Då måste de svaga bort – de som bromsar ner framgången. De som inte kan språket tillräckligt bra, de som står för långt ifrån ”våra kristna värderingar”. Det är en kall, hård och cynisk politik där gränsen mot Sverigedemokraterna allt mer suddas ut.

   I denna kalla hårda och cyniska värld kan Ebba Busch Thor inför valet 2018 säga att en röst på SD är att spela rysk roulette med svensk sjukvård och ett år senare sätta sig i lunchmöte med Jimmie Åkesson och hävda att de två partierna står varandra väldigt nära i sjukvårdsfrågor trots att det handlar om exakt samma sjukvårdspolitik.

   Donald Trump blev president i USA mycket tack vare att han lyckades förena den moralistiska kristna högern och den omoraliska populistiska högerns tankar. Det gemensamma föraktet för invandrare, liberalism och socialism blev fundamentet varpå Trump byggde hela sin framgång.

   På samma sätt försöker nog Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson forma en allians mellan livets ords skola och livets hårda skola. Nu behöver de bara locka med sig Moderaterna och Liberalerna.  Det sistnämnda kan nog bli svårt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.