Greta Thunberg Foto Kirsty Wigglesworth AFP/TT

Hoppas att vi snart dör!

Av Andreas Magnusson 2019-08-16

Det är tvärt om-tider. Vi äldre beter oss som självupptagna barn som skriker när någon försöker ta nappen ifrån oss och barn beter sig som vuxna. Hoppas nu bara att vi inte hinner sabba det här landet och den här planeten innan de yngre äntligen blir av med oss.

   Vi kan börja med de politiska ungdomsförbunden. Förr i tiden brukade politiska ungdomsförbund leverera förslag som var spännande men genuint omoraliska. Liberala ungdomar ville tillåta allt, moderata ungdomar ville avskaffa alla skatter och socialdemokratiska ungdomar var bara några steg ifrån sovjetiska femårsplaner.

   Då fanns moderpartierna där och markerade anständighetens gränser. En liten klapp på axeln – ett litet ”inte dumt alls men vi måste tänka på verkligheten också.”

   Nu för tiden är det allt som oftast precis tvärt om. Som när Liberalerna började svaja efter valet på om det där med att sätta sig i en regering som skulle vara beroende av SD egentligen var så farligt. Då var LUF där och markerade att den sortens oansvarig populism ville de inte veta av.

   Eller som nu i Norrköping där Socialdemokraterna inför tillståndskrav för passiv pengainsamling (det vill säga tiggeriförbud) för att få ett verktyg att kunna slänga ut fattiga romer ur landet. Då är SSU där och kritiserar partiet för sin omoraliska hållning.

   Greta Thunberg har verkligen visat det ideologiska avståndet mellan 16-åriga tjejer och 60-åriga gubbar. Om man betraktar hela hatdrevet mot Greta så framträder något förenklat följande bild:

   16-åriga tjejer är ansvarstagande, lyssnar på vetenskap och är beredda att göra uppoffringar för andra människor.

   60-åriga gubbar vet minsann bättre än vetenskapen, vill flyga även när det inte behövs, tankar gärna med diesel och är svårt beroende av plastsugrör.

   Barn är vuxna och de vuxna är barn. Och det gäller inte bara män, även om många som hatar Greta är just män.

   Muppet show-specialisten Rebecca Weidmo Uvell är till exempel en kvinna i min ålder som har vigt många timmar av sitt liv åt att bekämpa Greta Thunbergs projekt. Det vore ju liksom synd om Greta hjälpte oss att rädda planeten utan att Timbro eller Svenskt Näringsliv har bett om saken.

   Om bara unga tjejer hade fått rösta så hade vi aldrig hamnat i nuvarande parlamentariska situation där demokratin hela tiden riskerar att tas som gisslan.

   Som väljare kan vi aldrig vara helt säker på att de demokratiska partierna inte kommer att sälja sin själ till nyssnazisterna för att få makt. Kristdemokraterna var till exempel bara en valförlust och några ledartexter i GP ifrån att svika alla sina vallöften om att inte göra sig beroende av SD.

   Bland förstagångsväljarna fick SD, enligt den stora vallokalsundersökningen VALU, 10% av rösterna i det senaste valet. Väljarundersökningar innan valet visade att stödet för SD bland kvinnliga väljare i åldern 18-29 ligger på runt 6%.

   Unga människor, och framförallt unga kvinnor, accepterar inte populistisk dumhet, rasistisk skit och oansvarig miljöpolitik. De är trötta på att världen styrs av okunniga mansplainers och womensplainers.

   Det bådar gott inför framtiden att den här yngre, klokare och mer ansvarsfulla generationen snart tar över. Låt oss nu bara hoppas att vi andra hinner dö ut innan allt är försent.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.