Vill du bli skuggad av en rasist?

Av Andreas Magnusson 2019-10-21

I Kungsbacka kommun söder om Göteborg har politiker bjudits in av facket till att ”skugga” lärare under en arbetsdag. För medlemmarnas skull markerade Lärarförbundet att deras medlemmar inte kan tänka sig att skuggas av Sverigedemokratiska politiker. Därför hoppar nu Moderaterna och Kristdemokraterna av hela projektet.

   Lärarfacket tar ställning för sina medlemmar. Många medlemmar upplever det som obehagligt att få in företrädare för ett nyligen nazistiskt parti i klassrummet.

   Det handlar om direkta obehagskänslor kopplade till den krock som finns mellan skollagens skrivningar om alla människors lika värde och Sverigedemokraternas skrivningar och ageranden kring vissa människors lägre värde.

   Det handlar också om att skydda elever och personal som genom sin bakgrund eller religion är måltavla för Sverigedemokraternas attacker.

   Moderaternas Axel Storckenfeldt är upprörd. Han tycker att lärarförbundets beslut är ”barnsligt” och i upprördhet har han nu valt att själv hoppa av projektet.  På Kungsbacka-Postens Facebooksida kommenterar också Kristdemokraternas Niklas Mattsson det hela:

”Självklart går ingen om inte alla får vara med. Som vice ordförande i nämnden tycker jag att det är tråkigt agerande av facket.”

   Kristdemokraterna och Moderaterna har på senare tid mer och mer börjat kännas som Sverigedemokraternas överbeskyddande killkompis. Ett ont ord om den nyssnazistiska kamraten och de tänder till.

   När Jonas Sjöstedt i partiledardebatten helt korrekt kallade Sverigedemokraterna för ett parti med rasismen som affärsidé skred Ebba Busch Thor snabbt till undsättning trots att Jimmie Åkesson var på plats och själv kunde försvara sig.

   Det gjorde även Ulf Kristersson efter debatten genom att säga att han ”ogillar sådana etiketter”. Men rasism är inte bara en etikett som används för att markera mot avskyvärd människosyn och politik. För alla de i vårt land som drabbas är det blodigt allvar.

   Den moderata och kristdemokrata omsorgen om Jimmie och hans kompisar vet numer inga gränser.  I den senaste partiledardebatten i Riksdagen var omsorgen så stor att ingen av partiledarna för SD, M och KD någonsin tog replik på varandra. Under partiledardebatten på SVT var samma mönster tydligt.

   Kristdemokraterna och Moderaterna vet att de aldrig kommer att kunna bilda regering utan att ta stöd från Sverigedemokraterna. Det gör att de måste omdefiniera Sverigedemokraternas politik och sin egen. Viljan till makt gör att ideal måste svikas och att ögon måste stängas.

   Ulf Kristersson kan inte längre säga som sin företrädare Anna Kinberg Batra att SD är ett rasistiskt parti. Han måste istället bli upprörd när andra gör det.

   Ebba Busch Thor måste driva sin politik mot invandringskritik och tuffa tag mot brottslingar och muslimer. Det där mjukistugget om biståndspolitik, kärnfamiljen och kristna värderingar duger inte för den som vill samarbeta med Åkesson.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.