Ebba Busch. Foto Fredrik Sandberg/TT

Kan någon berätta för Ebba att bostadsinbrotten minskar?

Av Andreas Magnusson 2019-11-08

I den senaste partiledardebatten i SVT sa Ebba Busch Thor att ”villainbrotten och bostadsinbrotten är nu på en all time high”. I verkligheten är det precis tvärt om, vilket säger ganska mycket om hennes trovärdighet i kriminal- och rättsfrågor.

   Brottsförebyggande rådets statistiksammanställningar över antalet anmälda brott per 100 000 invånare är viktig läsning för alla som vill få en uppfattning om huruvida brottslighet ökar eller minskar.

   Det ska sägas med en gång att det finns några felkällor. En del brott anmäls aldrig – av olika skäl. Det kan handla om att man inte vågar anmäla brottet av rädsla för repressalier. Det kan också handla om en misstro mot polisens förmåga att lösa fallet.

   En sorts brott som i princip alltid anmäls är bostadsinbrott. Det finns nästan inget mörkertal alls här eftersom försäkringsregler gör att människor anmäler in när de har haft inbrott i sina hus även om polisen tyvärr inte alltid skjuter till så stora resurser för att klara upp fallen. Därför är just denna statistik väldigt tillförlitlig.

   Så hur ser det då ut i verkligheten, bortom den kristdemokratiska domedagsretoriken, för oss som föredrar officiell brottsstatistik framför Ebba Busch Thors uppenbarelsebok?

   1984 hade vi en all time high med 296 bostadsinbrott per 100 000 invånare. Vi ligger lägre i statistiken än vad vi gjorde när jag föddes i mitten av 70-talet. 1975 inträffade 246 bostadsinbrott per 100 000 invånare. 2018 hade vi 167 bostadsinbrott per 100 000 invånare.

   Från mitten av 90-talet ungefär finns det en stabil trend med minskat antal bostadsinbrott. 2018 var ett år med väldigt få bostadsinbrott och 2019 verkar vi landa på liknande siffror.

   Ebba Busch Thor ligger alltså 35 år fel i sitt uttalande och ett antal epoker fel i sin världsbild. Det är inte 1984 och det är inte heller biblisk tid. Men domedagsprofeten Ebba Busch Thor har en idé om att det går att lura till sig väljare genom att hota om världens undergång.

   ”Kunde de där gubbarna i boken där jag hoppar över att läsa allt vänsterflum om att dela med sig men gärna läser det andra” så kan väl jag, tycks hon tänka.

   Polismyndigheten, som alltså inte delar Ebba Busch Thors verklighetsuppfattning, tror att Grannsamverkan och märk-DNA (att värdeföremål märks med spårbar vätska) har haft stor effekt när det gäller att förklara varför vi har haft så oerhört få bostadsinbrott på senare år.

   I en artikel i Dagens juridik intervjuas en verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa enhet. Han menar att förutom dessa viktiga förebyggande åtgärder så har också riktade insatser mot stöldligor med kontroller vid strategiska platser haft effekt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.