Ulf Kristersson. Foto Fredrik Sandberg/TT

Kristerssons ursäkt kräver en ursäkt!

Av Andreas Magnusson 2019-11-21

Jag läser Ulf Kristerssons debattartikel på Aftonbladet som publicerades i tisdags kväll och kommer att tänka på den medeltida mystikern Henrik Suso som vid ett tillfälle lär ha suttit i flera dygn i sin egen avföring för att hylla Gud.

   Kristerssons nya Gud är alldeles uppenbart den Sverigedemokratiska invandringspolitiken och självhatet är stort. Kristersson tar i artikeln på sig ansvar för ”dagens gängskjutningar, sprängningar och rena avrättningar”.

   Fint kan tyckas. Äntligen en politiker som tar ansvar. Så var det då bara den lilla detaljen att det där ansvaret skulle delas med alla förutom Sverigedemokraterna. Därmed blir Kristersson hjälten som vågar erkänna sitt eget partis misstag och Löfven skurken som inte tar ansvar.

   Det är en effektiv bild om det inte vore för den saken att Socialdemokraterna driver en precis lika restriktiv invandringspolitik som Moderaterna (fast utan den SD-inspirerade linjen att koppla ihop invandring och brottslighet eller att angripa religionsfriheten genom böneförbud, fläskköttstvång, slöjförbud och andra påhittiga grepp).

   Så här låter Kristersson när han sitter i sin egen avföring:

”Den segregation, det utanförskap och den långvarigt okontrollerade invandring som nu driver den grova brottsligheten har naturligtvis inte uppkommit plötsligt. Ansvaret för många års ogenomtänkt politik – och oförmågan att ta itu med problemen – delas av många. Också av mitt parti Moderaterna.”

   Till att börja med är det fullständigt absurt att påstå att Sverige skulle ha en okontrollerad invandring. Berätta gärna det för de ensamkommande afghaner som i dagarna sätts på plan och utvisas till världens farligaste land. De kan möjligen ha missat den detaljen.

   Invandringen är extremt kontrollerad och har så varit i många decennier. 2018 avgjordes 35 512 asylärenden och av dessa fick 24 295 avslag.

   Vi har under den senaste 35-årsperioden haft ett genomsnittligt asyltryck på strax över 30 000 personer per år.

   De senaste fyra åren har dock antalet asylsökande varit lägre än så. Det har bland annat berott på en sträng invandringspolitik och hårt kontrollerade gränser. Kan Ulf Kristersson verkligen vara okunnig om detta? Känner han inte till att landet saknar fri invandring?

   Nej, Ulf Kristersson är inte så okunnig. Han ljuger om att den svenska invandringspolitiken är okontrollerad eftersom han tror att det ska locka väljare. Det är beklämmande och det är äcklande. Det är osmaklig populism när den är som värst.

   Att påstå att invandringen driver den grova brottsligheten är även det djupt smaklöst och direkt felaktigt. Vi har fler invandrare än någonsin just nu ändå befinner sig kriminaliteten på en ganska konstant nivå.

   År 2018 anmäldes 15 239 brott per 100 000 invånare. För tio år sedan var det något färre. Då var det 15 117 istället. Brottsutvecklingen är ganska oförändrad. Det dödliga våldet har minskat över tid men skjutningarna har ökat.

   Vi har alltså fler invandare men marginellt förändrad nivå på brottsligheten. Det är nästan som att invandring inte har med saken att göra.

   Kan det rent av vara så att invandring bara har en marginell påverkan på brottsnivån?  Att det i själva verket är andra faktorer som spelar betydligt större roll?

   Genom forskning vet man att överrepresentationen i brottsstatistiken bland människor i socioekonomisk utsatthet är betydligt större än överrepresentationen bland invandrare.

   Det som i första hand driver på den grova brottsligheten är ett samhälle där människor knuffas bort från utbildning, arbete, omtanke och omvårdnad. Kombinera detta med medelklassens drogvanor som skapar en marknad för kriminella gäng som vill tjäna snabba pengar på narkotika.

   I Sverige stiger inkomstklyftorna mellan rik och fattig för varje år och denna utveckling mot allt större klyftor har pågått sedan 1980 oavsett om regeringen har varit borgerlig eller socialdemokratisk.

   Men Kristersson ber inte om ursäkt för något av detta. Det finns inget förlåt och ingen självkritik gällande de utanförskapsområden som har skapats av Moderaterna och andra partier genom egoistisk politik och prioriteringar på skattelättnader framför solidarisk omsorg om utsatta.

   Jag är själv uppvuxen i Hammarkullen och det var tydligt för oss redan i början av 90-talet vad som var på väg att hända med förorten. Men politikerna blundade och ångade på. Våra storstäder är idag extremt segregerade både etniskt och ekonomiskt. I segregerade förorter växer gängkriminalitet fram. Samma mönster kan man se över hela världen.

   Det där skulle jag vilja höra Ulf Kristersson be om ursäkt för. Han skulle kunna resa sig ur sin egen avföring och skriva något klokt om det egna partiets delaktighet i att skapa ett Sverige som dras isär mer och mer för varje år.

   Det förlåt som kommer riktar sig istället till alla de stackars invandringskritiker som inte fått sina välförtjänta hyllningar:

”Och i den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt.”

   Det är tydligt att Moderaterna och Kristdemokraterna just nu tävlar om vem som får vara Sverigedemokraternas bästa kompis. De är som skolgårdspojkar som försöker äta daggmask framför den coola killen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.