Vad ska ni göra sen?

Av Andreas Magnusson 2019-12-04

Det går inte att ta miste på er kamp. Det framgår med önskvärd tydlighet att ni tycker att det är katastrof i landet på så många sätt. Det är svårt att missa hur analysen ser ut och vilka åtgärder som önskas. Nu undrar jag bara: Vad ska ni göra sen?

   Vad ska ni säga och göra när gränserna väl har stängts och invandrare från mellanöstern och Nordafrika har sållats bort? Vad kommer ni att kunna förverkliga som inte kan förverkligas idag?

   Hur ska ni hantera våldtäkterna då? Och gängkriminaliteten. Och sprängningarna. Vem ska ni skylla på då?

   Kommer ni att känna er tryggare när det kryllar av tungt beväpnade poliser på gatorna och ibland också militär – ni vet de som ska sättas in mot förortens gangsters?

   Kommer det att kännas bra när varenda steg ni tar övervakas av en polismyndighet som fått utökade befogenheter att lyssna av, rapportera och agera mot allt och alla utan särskilda tillstånd eller sega juridiska processer?

   Vart ska ni vända er för att få saklig information om samhällshändelser när Public Service har avskaffats och kommersiella aktörer tar över allt ansvar för vad vi får veta och inte veta om vad som händer i landet?

   Vilka livsmål kommer ni att förverkliga genom att religionsfriheten satts ur spel? Hur kommer det att gagna just er att människor inte får be på sina arbetsplatser, att ingen får kalla till gudstjänst med ljudsignal, att troende människor inte får klä sig hur de vill eller äta vad de vill?

   Vad ska ni göra när tiggeriet är förbjudet och ingen fattig människa sitter utanför mataffärens dörrar? Vart ska ni resa för att ”hjälpa dem på plats” för det var ju där de skulle hjälpas?

   Vad ska ni göra när klimatkampen är vunnen och alla miljöaktivister har gett upp. När temperaturen stiger och bensinen är billig? Vart ska ni resa då? Vilken resa hindrades ni tidigare från att göra?

   Vem ska ni ge er på när Greta Thunberg börjar skolan igen och alla sopor slängs i samma kärl? Finns det någon annan 16-åring med ambitioner som ni kan angripa för någonting annat?

   Vad ska ni göra när män får vara män igen och kvinnor får vara kvinnor och allt det där tramset om lika lön och jämställdhet och feminism har tystnat? Vad ska ni göra av all denna återvunna manlighet och kvinnlighet?

   Vad ska ni göra när fler människor fälls för brott eftersom det inte är lika petigt med beviskraven? Kommer ni att känna er tryggare då? Kommer det att kännas bättre även när anklagelser riktas mot er?

   Kommer fikat att smaka bättre när ni får säga ”negerboll” igen? Kommer det att kännas bättre när provocerande kost förbjudits och prideflaggan tagits ner? Kommer ni att bli lyckligare av att oemotsagda få hävda att rosa är en tjejfärg?

   Kommer julen att kännas finare av att vintermusten förbjuds och att Disney åter klipper in några sekunder av rasistiska stereotyper?

   Vad ska ni göra när Sverigedemokraterna får makt eftersom ni missnöjesröstade på ett före detta nazistiskt parti för att markera att politiker inte tar er oro på allvar? Vilka ska ni proteströsta på nästa gång?

    Vad ska ni göra när Riksdagen avskaffats eftersom politiker ändå bara ljuger och snackar skit och skor sig själva? Vem ska bestämma åt er istället? Eller ska alla bestämma själva?

   Framförallt: Kommer ni att vara nöjda när det här ”drömsamhället” har förverkligats eller kommer ni att gnälla på som vanligt och skylla på andra då också?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.