Foto: Jonas Ekströmer / TT

Plötsligt dyker ett nytt virus upp

Av Simon Vinokur 2020-03-23

Året är 2020 och vi befinner oss i ett land i närheten av planetens nordligaste pol. Världen närmar sig en framtid liknande den i Mad Max eller i bästa fall lite mer som i Totall recall. 90-talsversionen såklart. Klimatet är fullkomligen på väg att spåra ur, men eftersom delar av planetens befolkning helt förnekar forskning som inte gynnar dem själva och en liten del av befolkningen skulle förlora en hel del pengar på att göra något åt problemet så tycks ingen direkt lösning finnas inom räckhåll.

Plötsligt från ingenstans dyker dessutom ett nytt virus upp. Det skulle visa sig att människan smittats av små, flygande möss, varefter viruset sprids besinningslöst planeten runt.

Viruset döps till COVID 19 och kallas i folkmun för coronaviruset, sprids med vindens hastighet och får hela länder att panikera. Även det lilla nordliga landet Sverige.

Gränser stängs världen över och Sveriges mest kända teater, Kungliga Dramaten, minskar antalet besökare till 499 stycken per föreställning. Något som kallas för ”sociala medier” får panik och tro det eller ej – handspriten tar slut i butikerna.

En kallelse skickas nämligen ut till delar av jordens befolkning. Hur de vet vilka kallelsen ska skickas till framkommer aldrig, men man är hyfsat säker på att en kallelse faktiskt skickas och på att ett stormöte faktiskt hålls. Sannolikt via ett datorprogram som heter Skype, för ingen lokal stor nog för alla deltagare hyrs ut vid den här tidpunkten.

Naturligtvis vet man inte heller vilka ”de” är, men det här är på väg att bli en hejdundrande konspirationsteori – och vad är väl en sådan utan ett ”de”?

I varje fall, kallelsen går ut – troligtvis via kontaktprogrammen Gmail eller Yahoo, och responsen blir massiv. ”Självklart kommer vi!”, lyder svaren. ”inte kan vi väl låta bli att dyka upp på ett sådant viktigt möte”.

”Skynda skynda, ut och köp all handsprit ni kan komma över. Nej nej, bry er inte om gamla, sjuka eller barn, de klarar sig troligtvis. Fyll garderoberna med handsprit!”.

För den här arten, människan, har en inte helt färdigutvecklad empati och väljer därför ganska ofta att strunta i andra – om det inte är till fördel för dem själva.

”Ja, det går lika bra att använda tvål och vatten vid väl valda tillfällen, men strunt i det – vad är det värsta som kan hända”, konstaterar de alltmedan smittan fortsätter att spridas och antalet dödsfall bland gamla och sjuka ökar.

Nöjda med sitt konsensusbeslut stänger deltagarna ner Skype, tar fram sina mobila kommunikationsapparater och tar reda på vad handsprit är för något innan de ger sig ner på stan, letar upp alla butiker som har produkten hemma och köper så många flaskor de bara kan.

Vid det här laget har de dock insett vilken makt de sitter på och vilka skador de kan åsamka samhället bara genom att lägga ut några kronor vardera. Om så viktiga saker som handsprit tar slut i alla butiker överallt i Sverige, skulle de kunna beskylla landets styre för att inte kunna hantera viruskrisen. Så varför stanna där? Nu är det dags för nästa drag och genast skickas en ny kallelse ut.

I länder världen över kopplar människor upp sig mot centralservern och den här gången när de en stark känsla av oövervinnerlighet någonstans i magtrakten. Vad ska de ge sig på nu?

  • ”Köp upp alla torrvaror!”
  • ”Köp alla konserver vi kan hitta!”
  • ”Vi kommer behöva vatten i en postapokalyptisk värld, köp allt buteljerat vatten vi kan komma över!”

Men i ett sydligt hörn av Sverige, någonstans mitt i ingenstans, får plötsligt en man en uppenbarelse, sätter sig någorlunda rakryggat upp i sin HyperX Stealth gamingstol och utropar:

  • ”Toapapper! Vi köper allt toapapper!”

Och där är vi idag.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.