Jimmie Åkesson

Coronan har visat vad vi inte ska rösta på

Av Dick Sundevall 2020-03-31

Vi röstar på politiska ideologier, om vi nu kan skönja några sådana bland alla populistiska utspel. Några röstar bara med plånboken. Andra med hjärtat. Men det finns något som det är svårt att rösta på – det som inte kan förutses några år framåt. Som till exempel omfattande skogsbränder eller en coronapandemi.

Då får vi istället inrikta oss på förtroendet för en politisk ledning som förhoppningsvis inte står fullkomligt handfallen, när något sånt inträffar. Därmed finns det en risk för att vi lägger vår röst fel.

Vem kunde för några år sedan tänka sig att vi skulle behöva ha hjälp från italienare och polacker, när det brann omfattande i våra skogar? Och vem kunde förutse en oerhört smittsam farsot i form av en coronapandemi?

Vem röstade med det här i huvudet, som något han eller hon hade förutsett? Har svårt att tänka mig att det var någon enda som gjorde det. Men desto fler som röstade för en att stat, landsting och kommuner skulle ha vettiga resurser om, eller snarare när, det icke förutsebara skulle inträffa.

Det enda vi kan vara säkra på är förändringen. Allt förändras. Vi kommer inte att leva för evigt. Husen vi bor och arbetar i kommer inte att står där för evigt. Klimatet förändras hela tiden, just nu till det sämre, och så vidare.

När vi går och röstar nästa gång kan vi vara säkra på att en hel del kommer att förändras, kommer att hända, under den mandatperioden. Varav vi inte kunde förutse en del av det.

Jag tycker att den nuvarande regeringen med sina samarbetspartier har skött den här pandemin med sans och måtta. Man har inte låtit paniken ta över som i en del andra länder.

Visst kunde vi haft ett Sverige som var bättre förberett. Som hade beredskapslager av olika slag. Som inte utbildade sjuksköterskor åt Norge, utan istället betalade dem så bra att de stannade i Sverige.

Nu hyllas vårdpersonalen som kämpar mot pandemin – med all rätt. Låt oss komma ihåg vad de gjorde, vad de utsatte sig för, vid nästa avtalsrörelse och nästa gång vi röstar i landstingsvalet. Låt oss sluta upp bakom deras rimliga krav på betydligt högre löner.

Men – ska vi ha bättre beredskap i form av utrustning och högre löner åt sjukvårdspersonal så får vi också finna oss i vad det kostar oss – i skatt. Det går inte att trolla med sånt här.

Om var och en ska sköta sig själv i större utsträckning och det allmänna ska få mindre resurser, för att vi ska få mer kvar i plånboken efter att sociala avgifter och skatt betalats – då måste vi som vuxna röstberättigade medborgare också fatta att vi därmed skär ner på beredskapen för vad som kommer att kunna hända. Beredskapen för det oförutsebara.

Nu tycks det finnas en bred politisk enighet om vad som behöver göras och vilka resurser vi borde ha. Men finns det också en enighet om att det i så fall måste få kosta, i form av skatter?

Det här kan vi lite var och en tänka på när vi går och röstar nästa gång. Förhoppningsvis har vi då lärt oss en del av den här coronapandemin. Och kanske därmed känner oss säkrare på vad vi ska rösta på.

Och framförallt – vad vi inte ska rösta på. För sällan har det framstått med sådan tydlighet som nu, vilket parti som står helt handfallet inför Coronan – Sverigedemokraterna.

Därifrån kommer inga konkreta förslag och idéer om vad vi borde göra nu och framöver. Därifrån är det tyst. För hur man än vrider och vänder på coronapandemin så går det inte att få det till att den beror på invandringen – och då har de inget att komma med.

Skulle vi i ett tidigt skede av den här pandemin ha förklarat vissa områden för att vara ”no go zoner” som borde spärras av, så skulle det i Stockholmsområdet ha varit Djursholm, Lidingö, Saltsjö-duvnäs, Saltsjöbaden och Östermalm. I Göteborgregionen handlar det om Hovås, Örgryte och Särö. Och i Malmöregionen om Slottsstaden, Bellevue och Skanör Falsterbo.

För det är i stor utsträckning till dessa områden de återvände hem, som varit på lyxiga utförsåkningsreservat i österrikiska och italienska alperna. Därifrån kom de med smittan. Och – där bor det ytterst få invandrare.

Därmed står SD och dess ledning helt handfallna. Utan några verktyg i väskan. Utan några argument – eftersom de inte kan skylla på invandringen. Det finns många partier att rösta på men bara ett som alltid utgår ifrån att alla problem har att göra med invandringen – Sverigedemokraterna.

Så vill man att vi vid nästa stora skogsbrand, nästa pandemi eller nästa oförutsebara stora händelse som drabbar oss, ska ha en beredskap och en politisk ledning som kan hantera frågan – då ska man definitivt inte rösta på SD. Det om något har vi rimligen lärt oss av vad vi nu är mitt upp i och är oroliga för att det ska drabba våra nära och kära.

För övrigt anser jag…

att de som nu hävdar att vi skulle haft större resurser att sätta in mot coronapandemin om vi inte lagt så mycket pengar på invandrare, är helt fel ute. I runda tal en tredjedel de som nu sliter inom vården, och som vi hyllar i dessa dagar, har invandrarbakgrund.
Så låt oss inte skylla på invandringen – utan tvärtom vara extra tacksamma över alla som kommit hit och nu gör vad de kan för att rädda sjuka medborgare.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.