Jimmie Åkesson och Ebba Busch duckar

Av Åsa Hägglöf 2020-04-29

Sverigedemokraterna samt Kristdemokraterna var för fega att offentligt ta avstånd från det hårda samtalsklimatet på social media i programmet Trolljägarna som sändes 20 april. Programmet handlade bland annat om folkvalda politiker och deras utsatthet för hot och hat. Politiker från alla partier fick ta ställning och säga sin mening, men SD och KD avstod alltså.

Jimmie Åkesson duckar konsekvent när en konfrontation närmar sig. I huvudsak när det handlar om något annat än flyktingar. Att KD duckar tillsammans med honom är mer självklart än märkligt i dagsläget.

När anhängarna bryter mot lagen, torde det ligga i Åkessons intresse att ruska om dem lite. En lektion i vad yttrandefriheten står för känns väsentlig.

Jag är väl insatt i dess töjbara gräns samt vilka begränsningar den ändå innehåller. Det är varje enskild individs förbannade skyldighet att studera den ingående.

Det är inte tillåtet att säga precis vad som helst för att sedan luta sig tillbaka och hänvisa till yttrandefriheten. Om tangentbordsryttarna vill utnyttja yttrandefriheten så är det deras fulla rätt. Att de har åsikter om sakfrågor är lagligt.

Exempel som faller under yttrandefriheten:
”Jag tycker att vi ska ta hand om våra egna hemlösa först, innan vi hjälper alla andra”

Exempel som bryter emot den:
”Du borde halshuggas till gulasch din jävla slyna”

Allt om denna viktiga demokratiska lag står att läsa här:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/yttrandefrihetsgrundlag-19911469_sfs-1991-1469

Jag uppmuntrar Åkesson och även Ebba Busch att använda sig av innehållet i utbildande syfte.

Nora Axelson Henriksson, 19 år, deltog i programmet. Hon föreläser för barn och unga, utbildar sig till barnskötare, har praktiserat på lågstadieskola och förskola och är engagerad i asylrättsrörelsen med ung i Sverige. En driftig ung kvinna.

Alltså den samhällskategorin av människor som tycks skrämma de flesta Sverigedemokrater och numer ett stort antal Kristdemokrater.

Nora skrev ett inlägg på Facebook efter programmets slut.
Där påvisar hon en mognad som vida överstiger det stora antalet vuxna män och kvinnor som inbillar sig att de gömmer sitt rätta ansikte bakom en skärm.

Nora skriver övertygande insiktsfullt:
”För varje kväll de näthatar mig väljer de bort sina barn.”
”Jag har haft så dåligt samvete genom åren gentemot de barnen. För att deras pappor väljer bort dem för att kunna sitta i timmar på kvällarna och skriva att jag är en slampa, borde dö eller är helt dum i huvudet.”
”Jag har gråtit och hulkat och velat be om ursäkt till de här barnen för att deras föräldrar spenderar sina kvällar och lediga tid på mig. Är det nåt jag vill att ni tar med er från mitt avsnitt av Trolljägarna så är det det här.”

Hela hennes inlägg går att ta del av här :
https://www.facebook.com/432844247095407/posts/1068616206851538/

Man skulle kunna tro att programmet kunde gjort skillnad. Det visade sig vara för mycket begärt.

Ändå förstår jag att hatarna fick känslan av legitimitet när Jimmie Åkesson visar sin ovilja att öppna munnen – att det är helt okej att hota unga kvinnor eller meningsmotståndare överhuvudtaget.

Dagen efter programmet sändes berättar Nora för oss att hon, 17 minuter efter att Trolljägarna slutade sändas, redan fått fyra trakasserisamtal och en dickpic.

Själv är jag djupt imponerad av Nora, som orkar fortsätta sitt engagemang. Som står upp för sin övertygelse. Nora skulle ge vilken hatare som helst verbalt kokstryk om de träffades på fiket.

Jimmie Åkesson skulle inte ha en chans i en debatt med Nora.
Hennes träffsäkerhet skulle resultera i ännu ett Youtube-klipp, där Åkesson kan tala utan att bli avbruten – eller ta del av efterföljande frågor.

Jag tror att våra unga idag kommer förändra världen. Jag tror att de kommer vara delaktiga till att Sverigedemokraterna blir ett blott obehagligt minne i Sveriges historia.

Noras ord får bekräfta min teori:
”Klumpen i magen och det dåliga samvetet gentemot barnen sliter sönder hjärtat mer än varenda hatkommentar.”

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Åsa Hägglöf är i grunden utbildad barnskötare. Arbetar på ett gruppboende inom LSS. Hon är väl insatt i asylpolitik och migrationsfrågor som hon engagerat sig i under snart 30 år. Vid sidan av sitt arbete jobbar hon ideellt med asylärenden, i första hand gällande ensamkommande.
Åsa är en av Para§rafs fasta krönikörer.

 

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.