Foto: Polisen

Vi betalade för kommunpampens sexköp

Av Andreas Magnusson 2020-05-26

Sent i lördags kväll använde jag och alla andra Kungsbackabor en del av våra gemensamma pengar till att köpa sex åt Kommunstyrelsens moderata ordförande. Ja, vi visste inte om att det var det pengarna skulle gå till men vår ordförande var med sin årslön på 1 001 000 kronor om året Västsveriges bäst betalda politiker och det var vi som betalade hans lön.

Vid ett tillslag vid en lägenhetsbordell i fashionabla Örgryte i Göteborg visade det sig att Kungsbackas ordförande var på plats. Han anmäldes för köp av sexuella tjänster, erkände brottet och har under helgen accepterat ett strafföreläggande.

”Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag” skriver han i ett pressmeddelande. Det kanske vore på sin plats att upplysa honom om att köp av sexuella tjänster inte är ett misstag.

Förbundsordföranden för Hallandsmoderaterna uttalade sig med att säga att han ”har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera”.

En olycklig grej. Smaka på den. Det blev bara lite fel.

År 2018 höjde ordföranden och hans kompisar sina egna löner till rekordnivåer. Då landade hans lön på 83 417 kronor i månaden. Det var en höjning med nästan 20%. Sen tog han ett rejält löneskutt igen 2019.

Politikern i fråga var kommunens näst mest personkryssade kandidat vid förra valet. Han har varit drivande i arbetet med att förbjuda tiggeri i Kungsbacka kommun.

Det har varit en hård kamp för att få lov att kriminalisera den handfull tiggare som emellanåt har synts utanför några enstaka av kommunens butiker

1 april trädde förbudet i kraft och i en intervju med SVT sa han så här om varför kommunledningen lagt så stora resurser, så mycket pengar och så mycket tid på att driva ärendet i flera rättsliga instanser trots att det alldeles uppenbart saknades praktiska skäl:

”Ett skäl är att det här inte är ett sätt att försörja sig på. Tigga är inte en väg ur fattigdom.”

När tiggeri kriminaliserades i Danmark såg man att allt fler människor sökte sig till annan kriminell verksamhet. I vissa fall handlade det om kvinnor som tvingades söka sig mot prostitution för att kunna försörja sina familjer.

Det är alldeles uppenbart att vår nu avgående ordförande tycks ha haft en mer liberal syn på prostitution än tiggeri. Bevisligen har han i alla fall accepterat prostitution som ett sätt att försörja sig på och som något han själv har varit villig att betala för med pengar han har fått från mig och mina grannar.

I slutet av 2019 argumenterade vår nu avgående ordförande för att ”Sverige behöver ett invandringsstopp”. Anledningen var att vi inte har råd.

Och det är klart – om vi ska använda våra gemensamma pengar till att köpa horor åt våra politiker så blir det lite tajt i budgeten.

Allting hänger ihop. Det är inte förvånande att människor med genomsunkiga värderingar också har lättare att utföra genomsunkiga handlingar.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.