Från lockdown till nockdown

Av Helene Wahlström 2020-06-01

Precis när det började kännas hoppfullt för oss i Spanien och vi började få gå ut och andas ut, kom nockdown strax efter lockdown. Från och med den 21 maj har vi tvingats att bära munskydd om vi inte kan garantera två meters avstånd. Och svenskarna går bananas.

Jag står i ett bageri när en svensk man kommer in och nästan hysterisk skriker att ”nu har Sánchez sagt att vi måste bära munskydd för att vara lojala med andra länder.”

Jag gapar, vilket man inte ska göra i dessa dagar. Han fortsätter:

”Det här är ju värre än när Hitler tvingade folk att hälsa med ´sieg heil.`”

Min mun öppnas igen. Och mannen fortsätter:

”Alltså, det Paolo Roberto har gjort är ju en fjärt i världsrymden i jämförelse med det här.”

Nja, nu kanske det inte var så att Sanchés var den som kom på idén med att vi plötsligt skulle tvingas ha munskydd utan det var Spaniens hälsominister, Salvador Illa. Anledningen torde vara att det inte funnits tillräckligt med skydd tidigare – men nu finns det alltså.

Och ja, vi köper dem för att slippa betala böter om polisen ser oss utan och vi använder dem mest för samma sak. Och det här med Paolo och Hitler får stå för den gastande alfahanen i butiken.

Men jag begriper hysterin, för jag kan knappt andas i den där billiga masken och jag har förstått att det kan ingen annan heller. Inte för längesedan hoppade en kund ur en mataffär, slet av sig masken och andades, (högljutt) UT, förmodligen areosol.

Med billig mask, förresten, menar jag att den inte skyddar oss tillräckligt.

Vad jag förstår så har vi svenskar fått lite annan information om munskyddets verkliga egid eller inte – själv höll jag på att googla ihjäl mig för att få veta hur det verkligen ligger till om masken håller undan viruset eller ej. Jag kom (själv) fram till att nje. Kanske en aning.

Jag såg en film där man testade olika munskydd genom att spreja på dem och se hur mycket fukt som kom igenom. Och eh, det var många partiklar som virvlade ut på andra sidan av barriären. Och inget av de munskydden som testades verkade ha någon vidare effekt.

Tyvärr kan jag inte dra mig till minnes vilket typ av skydd det var vilket annars anstår en god journalist att kolla upp, jag vet.  Jag såg också någon innovativ idiot som gjorde munskydd av ett gäng gamla strumpor… Jag behöver nog inte säga mer.

På Spaniens folk brukas munskyddet flitigt. Men inte framför mun- och näshålor. Men om det vore så att folk använder den här lappen som de ska – ja, då kanske det skulle ge ett positivt resultat. Men det gör dem inte och mina neuroner knastrar, för jag förstår inte? Inget korrelerar med min kunskap om att inte peta på skyddet så länge det sitter framför den orala delen av kroppen.

Sedan har vi paren som sitter instängda i samma bil med munskydd på och de som åker ensamma i bilen med munskydd på. Övriga låter skyddet glida upp och ner som snoriga näsdukar runt olika kroppsdelar, in och ut ur folks handväskor, hänger på folks hakor, armbågar och handleder, dinglar i bilarnas backspeglar likt tärningar i raggarbilar, bärs som små nätta damväskor i händer och hostas i och rakt ut av folk som bär dem framför munöppningen. Där de sällan sitter.

Enligt mig indikerar dessa åtgärder enbart falsk trygghet. Ett bevis på det är alla som nyser rakt i munskyddet och tror att det ska hjälpa mig att inte bli smittad?

Häromdagen hände det jag bävat för mest. Jag står i matkön utanför livsmedelsaffären då en kvinna – uppenbarligen rejält förkyld vände sig åt mitt håll, drog ned munskyddet med en hand som bar handske och spottade ut gulgröna, slemmiga, sega loskor som hon högljutt harklat upp bakom skyddet. Sedan satte hon för munnen igen och hostade rakt ut. Åt mitt håll.

Jag höll på att dö av blotta förskräckelsen och tänkte stilla, det vore onödigt att dö på det här sättet. Men så plötsligt vaknade min amygdala till och jag viftade med mitt bara pekfinger i luften och sa:

”No. Perdone.” För att sedan dra upp min arm framför min mun och demonstrera att hon gärna fick hosta i armvecket – det vi andra lärt oss redan på förskolan. Hon mumlade något bakom masken och slängde en sur blick över kanten på den.

Så med andra ord kan jag utan att vara läkare eller för den delen epidemiolog säga att risken för att bli sjuk – i vad som helst med bakterier, virus och skit troligen blivit påtagligare.

Det återstår att se. Vi har i alla fall tagit till oss det här med avstånd och nya hälsningsfraser.

I den här delen av världen var det kindpussar som gällde. Men inte längre. Nu hoppar vi runt och försöker göra oss lustiga med att gnugga armbågarna mot varandra istället. Alltså på andra sidan av armvecket, är det så bra?

När jag promenerar bort i den smala gränden från butiken ser jag hur munskydd och plasthandskar fyller gatan som trötta löv en höstdag.

Och jag konstaterar med en suck att även naturen blivit lika pådyvlad plastvantar och munskydd. Men där är det vårt ansvar att slänga dem i papperskorgen och inte på gatan. För vem vill ha någon annans munskydd rakt i nyllet en blåsig dag?

På Balearerna där jag vistas är smittorisken i det närmaste just nu obefintlig. Enligt den senaste statistiken med åtta nya smittade i skrivande stund (lördag den 30 maj) och 224 stycken dödsfall totalt, enligt tidningen Ultimahora.es.

Och det är närmast besynnerligt att efter cirka 70 dagar med restriktioner om utegångsförbud att pådyvla folket att bära munskydd. Det är, för mig, som att slänga falsk trygghet rakt upp i ansiktet på oss. Så, nej för munskydd på allmänheten för min del.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Helene Wahlström är journalist och bor på Mallorca, hon har bland annat arbetat på Ekot, Dokument inifrån och Rapport. Hennes stora intresse är hjärnan och hon har föreläst om hur vänlighet påverkar oss på cellnivå. Hon har studerat på SKH, KI och är även utbildad massageterapeut

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.