Än klappar hjärtat med friska slag

Av Andreas Magnusson 2020-06-02

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer samlar gymnasieskolorna i dagarna ihop ungefär 100 000 potentiella smittspridare som ”bara vill festa en enda dag.” De är lagom mycket berusade för att klara den godtyckliga nykterhetskontrollen men tillräckligt fulla för att tro sig vara odödliga. Årets studentfirande har alla förutsättningar att sluta i katastrof.

Jag vill säga direkt att jag på det stora hela tycker att Sverige har agerat klokt under Corona-krisen. Vi har valt en långsiktigt hållbar linje där man litar på människor. Det här är nästan det första tillfälle jag tycker att vi är på väg att begå ett misstag som med stor sannolikhet kommer att leda till lidande och död.

Folkhälsomyndighetens besked om att skolorna får lov att hålla alternativa studentavslutningar med strikta restriktioner försatte skolorna i ett svårt läge. Ingen skola kunde längre säga nej men ingen skola kommer att lyckas med att hålla isär eleverna.

Hur ordnar man ett utspring för max 50 personer när det är 30 elever i en klass? Ska man säga att det får ta dit en förälder var förutom tio personer som inte får ta med någon?

Hur hindrar man de folksamlingar som kommer att uppstå i närheten av skolor även om det inte arrangeras vanliga utspring för öppen publik?

Hur får man lyckliga 19-åringar som tror att de är odödliga att inte krama varandra?

Hur får man en ung människa som inte förstår allvaret med Covid-19 att stanna hemma på livets hittills största och viktigaste dag för att det känns lite i halsen eller för att han eller hon är lite snuvig?

Svaret är enkelt. Det får man inte.

Folkhälsomyndigheten har överskattat gymnasieelevers förmåga att agera rationellt och skolors förmåga att kontrollera sina elever. När de nu kommer samman efter månader av distansundervisning kommer de knappast att hålla det sociala avståndet. Det kommer att kramas och kramas och kramas.

Jag är inte säker på att det var nödvändigt att stänga gymnasieskolorna så som man har gjort. Forskningen visar att människor upp till 20 års ålder i allmänhet klarar Covid-19 ganska bra och att smittspridningen är låg mellan unga människor.

Alla som har varit i närheten av verksamheten på en gymnasieskola vet dessutom att den genomsnittliga eleven sjukskriver sig om det så bara kliar lite i halsen. Det är vanligt med ungefär 20% sjukfrånvaro i en klass. Det är därför inte superstor risk att elever sprider smitta i en skola.

Så här ser situationen ut i hela landet under vanliga skoldagar. Frånvaron är skrämmande hög. Hade vi haft lika hög sjukfrånvaro i arbetslivet som vi har i våra gymnasieskolor så hade landets ekonomi varit körd i botten.

Men studenten då? Där är det precis tvärt om. Ingen, absolut ingen, stannar hemma från sin student för att han eller hon har feber, värk i kroppen eller hostar.

Studenten inträffar bara en gång i livet och det är en dag de har längtat efter i tre år. För en nittonåring är tre år rent känslomässigt ungefär lika lång tid som resten av livet är för oss medelålders människor.

Jag har arbetat som gymnasielärare i snart tjugo år och det händer väldigt sällan att någon elev saknas vid studentfirandet. Sjuka elever kommer ändå. En svår förkylning eller influensa stoppar inte någon. Ingen vill missa sin student.

Är det då verkligen rimligt att tro att årets studenter kommer att ”stanna hemma vid minsta symptom”? Jag tror inte det.

Låt oss nu bara hoppas att dödsfallen inte skenar bland anhöriga, lärare och andra som kommer i studenternas väg. Tyvärr har jag svårt att se hur det ska kunna undvikas.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.