Mannen som blev miljonär på att köpa sex

Av Andreas Magnusson 2020-07-03

År 2018 höjde kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka tillsammans med kompisarna sin egen lön med nästan 20%. Han blev då Västsveriges bäst betalda politiker. Två år senare drev han igenom ett tiggeriförbud med argumentet att det inte hjälper EU-migranter ur fattigdom att skänka pengar till dem. Kort därefter åkte han fast för att istället ha köpt sex av en EU-migrant. Nu begär han ut en rejäl fallskärm och förväntas få ut minst en miljon av skattebetalarnas pengar.

Han kallade själv sitt sexköp ett ”misstag”, den moderata distriktsordföranden kallade det för ”en olycklig grej”.

Många andra tyckte att det var värre än så. Alldeles oavsett nivån på handlingens olämplighet avgick han omedelbart eftersom både han själv och partiet insåg att medborgarnas förtroende var förbrukat.

När han avgick hade han en årslön på över en miljon kronor. Inget konstigt med det, tyckte han själv. I en intervju med Norra Halland från 2018 argumenterade han för sin egen höga lön.

”Ja, jag kan tycka att det är en rimlig nivå för att vara heltidsengagerad.”

Håll det citatet i minnet. Heltidsengagemanget motiverade lönen.

Nu har den tiggerifientliga före detta ordföranden alltså ansökt om att få ut sin fallskärm, vilket känns en smula inkonsekvent för någon som inte gillar när människor ber om pengar.

Det är oklart hur stor denna fallskärm blir men klart är att notan kommer att landa på mer än en miljon för skattebetalarna. Sådant ser avtalet ut och avtalet verkar omöjligt att häva eftersom brottet som har begåtts inte har fängelse i straffskalan.

Kommunstyrelsens nya ordförande, också hon Moderat, ser inget konstigt med att betala ut en rejäl fallskärm till en partikollega som har fått avgå efter att ha begått ett brott:

”Det var dumt det han gjorde men det hänger inte ihop med hans arbete.”

”Det var dumt det han gjorde”, ”en olycklig grej”, ”ett misstag”. Ja, visst är det lite olyckligt när man råkar köpa sex under en pågående pandemi och dessutom åker fast? Det är liksom dumt gjort. Ett typiskt misstag, ni vet sådana man råkar göra när det bara blir lite fel. Usch så tokigt det kan bli ibland.

Partikollegornas försök att släta över allvaret i handlingen är både obehagliga och avslöjande. Och förutom det: Hänger verkligen inte sexköpet ihop med hans arbete?

Det var ju ”heltidsengagemanget” som motiverade den höga lönen och det var ju sexköpet som ledde fram till att förtroendet var förbrukat. Varför skulle förtroendet vara förbrukat om sexköpet inte på något sätt hänger ihop med hans arbete?

En folkvald politiker får sitt uppdrag av väljarna. I handling och ord företräder han eller hon oss medborgare. När de drevar mot utsatta minoriteter, sätter sina egna löner, använder en del av dessa pengar till att köpa sex av utsatta kvinnor och plockar ut rejäla avgångsvederlag så gör de det för att vi gav dem chansen att göra det.

Sådana här händelser leder till politikerförakt och det är kanske förståeligt men jag tycker egentligen att det är rimligare att de leder till väljarförakt. Det finns gott om politiker som är hederliga och kloka och har sunda värderingar. Man kan faktiskt rösta på dem istället.

Så länge vi fortsätter att rösta på företrädare och partier som med ena handen angriper fattiga människor och med andra handen gör sig själva allt rikare får vi faktiskt skylla oss själva.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.