Tror du att mannen på bilden håller uppe tornet?

Av Andreas Magnusson 2020-07-29

Ett av världens vanligaste fotomotiv föreställer människor framför lutande tornet i Pisa som låtsas stötta upp tornet med sina händer. Den optiska illusionen är extremt förutsägbar. Ingen går på den. Det är konstigt att så många människor går på politiska illusionsknep som är precis lika orimliga.

Politiker kan, som Ebba Busch gjorde förra året, påstå att vi hade 100 000 våldtäkter och våldtäktsförsök i Sverige år 2018 när bara 7916 hade anmälts och ingen har någon aning om det verkliga antalet.

De kan, som hon sedan gjorde, koppla ihop den påhittade siffran med utvisning av kriminella invandrare, trots att majoriteten av gärningsmännen till de anmälda våldtäkterna var icke-invandrare.

Man kan också, som inte bara Ebba Busch gör utan många fler, hävda att lösningen på sexualbrott är strängare straff, utvisning ur landet och domstolar som dömer människor på lösare grunder.

Det är ungefär lika rimligt som att stötta upp lutande tornet genom att stå hundra meter framför det och hålla upp händerna i luften.

Problemen med sexualbrott är följande:

  • För det första: Allt för många av oss män har en dålig kvinnosyn och behöver lära oss var gränserna går.
  • För det andra: Många utsatta vågar/orkar inte anmäla av risk för att ifrågasättas och skuldbeläggas.
  • För det tredje: Tyvärr leder många av anmälningarna till friande dom även där det har skett en våldtäkt eller något annat sexualbrott eftersom det inte har gått att bevisa att ett brott har ägt rum.

Kommer man till rätta med mäns taskiga kvinnosyn genom att till exempel öka straffet för våldtäkt från två till tre års fängelse? Nej.

Kommer fler att anmäla om straffen är hårdare? Nej.

Kommer fler fall leda till fällande dom om straffen är hårdare. Nej.

Hårdare straff kan fylla en funktion ändå genom att samhället därmed markerar allvaret i handlingen, men som insats för att komma tillrätta med problemet med sexualbrott är det en helt meningslös åtgärd. Det är ungefär lika effektivt som att luta kameran så att lutande tornet i Pisa ser rakt ut.

Politiker utnyttjar sexualbrott för att skapa en illusion av handlingskraft när de i själva verket är lika handlingskraftiga som en busslast med fotosugna turister som vill ta exakt samma bild som hundratusentals människor redan har tagit.

Ett betydligt effektivare sätt att få fler gärningsmän fällda för sexualbrott är att tumma på rättssäkerheten. Om en person enklare kan fällas för brott när det saknas vittnen och ord står mot ord så kommer vi åt en del våldtäkter och andra sexualbrott som rättsväsendet nu blundar för.

Frågan är bara om vi vill ha det så, eftersom det ofrånkomligen också kommer att innebära att fler oskyldiga människor döms. Betänk att du själv eller någon närstående till dig då kan bli den som drabbas. Om du är beredd att knäcka några ägg för att göra en omelett så får du också vara beredd att vara ägget.

Det finns annars ett hyfsat effektivt och helt rättssäkert sätt att minska antalet sexualbrott som sällan nämns i debatten – i alla fall inte utan att den som kommit med förslaget därefter omedelbart hånas.

Anledningen är att förslaget är mjukt och inte låter så spännande. Den som kommer med det riskerar att framstå som en vekling. Förslaget är heller ingen enkel mirakelmedicin eftersom det inte finns några sådana som fungerar. Det passar inte som oneliner i en debatt eller som inlägg på Twitter. Därför hör man det väldigt sällan från politiker.

Förslaget är lite som att tända ett stearinljus med tändsticka för att få lite värme och ljus istället för att i bar överkropp med spända muskler dra på sig en eldkastare på ryggen och i Rambo-stil tända eld på hela huset för att öka värmen.

Så här ser det effektiva och ospännande förslaget ut på hur vi minskar antalet sexualbrott:

Människor, och då framförallt män, behöver utbildas och tränas i jämställdhet och etik. Vi behöver satsa stora resurser på unga människor i form av insatser på skolor, fritidsgårdar och inom föreningslivet. Detta görs redan men åtgärderna behöver intensifieras.

Föräldrar behöver fostra sina söner till att behandla tjejer väl och sina tjejer till att inte acceptera skit från någon.

Alla i omgivningen har ett ansvar i att reagera mot handlingar som är kränkande och respektlösa. Som kollektiv måste vi sätta ner foten mot kulturella yttringar som strider mot de mänskliga rättigheterna oavsett om det gäller hedersvåld, rasism, diskriminering eller något annat.

Men eftersom ingen vinner röster på att komma med förebyggande och realistiska förslag så ägnar sig politiker istället åt illusionsknep som egentligen ingen tänkande människa borde kunna gå på.

Likadant som med sexualbrotten är det med påståenden om att statsministern är en mördare som har dödat 5000 personer när det egentligen är ett virus.

Likadant är det med påståenden om att invandringen har skapat brottsligheten när brott i själva verket begås av brottslingar i alla länder oberoende av hur hög invandringen är.

Likadant är det med påståenden om att det land som behandlar sina brottslingar hårdast också är det tryggaste landet att leva i trots att bland annat USA, Nordkorea och Saudiarabien är tydliga bevis på att det inte stämmer.

Den vulgära populismen frodas eftersom människor är villiga att acceptera och till och med belöna politiker som har samma sorts tomma fantasi och handlingskraft som mannen som låtsas räta upp det lutande tornet. Det är riktigt sorgligt när man tänker på saken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.