Tomas Tobé. Foto Fredrik Persson/TT

Dags att begrava Tomas Tobés självgodhet

Av Andreas Magnusson 2020-08-25

På Aftonbladet debatt argumenterar Moderaternas Tomas Tobé för att det är dags att begrava den svenska självgodheten. Han skulle kunna börja med att begrava sin egen.

Tobé menar att Sverige har blivit ett avskräckande exempel världen över för våra unika strategier gällande migration, kriminalpolitik och pandemibekämpning.

Tobé menar att Sverige används som ett slagträ i debatten och det är inte de som använder oss som slagträ som gör fel. Skulden är vår. Trumps förvirrade bild av Sverige är, som jag tolkar Tobé, korrekt.

”Regeringsföreträdare har ibland klampat runt som elefanter i en porslinsaffär när de påpekat att Sveriges agerande minsann bygger på expertis”, skriver Tobé. Och fortsätter: ”Ett påstående som underförstått betyder att alla andra länders regeringar gör fel och agerar populistiskt.”

Det är möjligt att det finns någon trögtänkt typ som går att lura med den sortens logiska kullerbyttor men alla människor med någon sorts slutledningsförmåga inser att Sveriges agerande kan basera sig på expertis samtidigt som andra länders agerande också kan basera sig på expertis trots att de agerar annorlunda.

Olika länder har olika förutsättningar för pandemibekämpning. Olika länder befinner sig i olika faser av smittspridning. Just nu exploderar till exempel smittan i flera länder samtidigt som situationen i Sverige är betydligt lugnare än den var i våras. Dessutom har vi inget facit. Olika forskningsrapporter säger olika saker.

Om Tobé på riktigt inte förstår det här är det skrämmande. Om han förstår det men försöker lura sina läsare är det också skrämmande. Antingen är han okunnig eller så luras han. Kombination är tänkbar.

Visserligen stämmer det nog att många andra länders regeringar har agerat väldigt mycket mer populistiskt, som i Norge där man stänger gränserna mot Strömstad fast smittspridningen är högre i Oslo eller som Danmark som tycks spela någon slags dagligt skeppsbrott kring vilka svenskar som ska få släppas in i landet. Men det betyder inte att deras pandemibekämpning på alla punkter har handlat om populism.

Moderaterna gör sitt bästa för att beskriva Sveriges migrationspolitik och rättspolitik som unik eller ovanlig. Faktum är att vi, vilket jag skrev om i min förra krönika, har ungefär samma straffnivå som de andra länderna i Europa. Vi är lite hårdare med vissa saker, till exempel sexualbrott, än vad man är i andra länder men generellt ligger vi på en genomsnittlig straffnivå.

I Finland har man ungefär halva straffen för olika typer av sexualbrott mot vad vi har i Sverige och där sätter man inte lika många brottslingar i fängelse men på det stora hela har vi en liknande syn på straff och rehabilitering i de nordiska länderna.

Den svenska migrationspolitiken följer i allt väsentligt just nu EU:s miniminivå, vilket i princip innebär att vi inte kan föra en strängare flyktingpolitik utan att bryta mot internationella konventioner. Asyltrycket är just nu det lägsta under hela årtusendet.

13 000 personer förväntas söka asyl under 2020. Arbetskraftsinvandringen är rekordlåg. Likaså anhöriginvandringen.

Det finns med andra ord ingenting unikt med svensk pandemibekäpning, svensk migrationspolitik eller svensk kriminalpolitik. Tyvärr ska jag säga.

För vi hade kunnat vara förebilder när det gäller satsningar på rehabilitering av kriminella och förebyggande verksamheter, men i Sverige liksom övriga världen pågår det en ovetenskaplig straffinflation.

Samtidigt har vi en kriminalpolitisk debatt som handlar mer om vem som kan vara hårdast mot de hårda än hur vi ska skapa ett samhälle där väldigt få människor vill begå brott.

Vi hade också kunnat vara samvetets röst i världen, ett land som erbjuder människor en fristad från krig och förföljelse även när egoismens vindar blåser starka. Tyvärr är det samma hjärtlöshet och stängda gränser här som nästan överallt annars.

Tomas Tobé vill alltså att vi slänger den svenska självgodheten åt sidan. Han menar att det världsunika är att vi är så fasligt dåliga.

Det är en typ av Sverigehat som frodas på den yttersta högerkanten eftersom det lockar varenda gnällgubbe och gnällkärring till valurnorna, ni vet de som aldrig någonsin själva kavlar upp ärmarna utan ägnar all sin tid åt att klaga på människor som anstränger sig och försöker.

Jag kan förstå att Moderaterna sliter hårt för att locka SD-väljare men det vore klädsamt om det skedde med någon sorts intellektuell hederlighet.

Vi lever i ett av världens bästa länder och vi ska vara stolta över våra värderingar och traditioner alldeles oavsett om Trump och andra högerpopulister vill använda oss som politiskt slagträ.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.