Det finns bara en mänsklighet

Av Simon Vinokur 2020-12-02

Jag har en vän vars föräldrar kommer från Palestina. De flydde till Syrien, men levde utan samma rättigheter som resten av syrierna hade. De fick aldrig syriskt medborgarskap – och det fick inte min vän heller. Trots att han både föddes och växte upp där. Först som 31-åring fick han till slut ett medborgarskap. Ett svenskt. Efter fem år här.

Visste du att i Libanon är ungefär en av fem invånare syriska flyktingar? Libanon är ett litet, fattigt land på ungefär fem miljoner invånare, men ändå tar de emot så många människor.

I Sverige, världens femtonde rikaste land på ungefär tio miljoner invånare, finns det ungefär 185 000 personer som är födda i Syrien. Det innebär var 54:e person. Libanon har en BNP per capita på 8 100 dollar medan Sveriges ligger på nästan 55 000 dollar.

Anledningen till att Sverige väljer att inte ta emot fler än 13 500 asylsökande i år har ingenting att göra med att vi inte har råd, saknar resurser eller annan kapacitet. Drygt 8 000 har fått asyl i år. Av nästan 80 miljoner flyktingar. Det är ingenting.

De här 8 000 personerna ska inte sättas i relation till hur många som får asyl i andra länder eller hur många Sverige har tagit emot förut. Det ska sättas i relation till hur många som är på flykt runt om i världen och som behöver någonstans att ta vägen.

Sverige bygger hårdare gränser för att de flesta toppolitikerna inte vill hjälpa flyktingar. De vill helt enkelt inte ha dem här. Åtminstone är det min slutsats. Till och med Socialdemokraterna som vanligtvis mest är mot arbetskraftsinvandring har nu gjort en helomvändning när det gäller solidaritet och gör allt de kan för att undergräva decennier av hårt arbete för att skapa ett välfärdssamhälle som är tänkt att finnas där för de som behöver det.

Eventuella integrationssatsningar byts ut mot krav på hårdare lagar i socioekonomiskt svaga områden, uteblivna permanenta uppehållstillstånd, obefintliga möjligheter till familjeåterföreningar, deporterade ungdomar och starkt kritiserade åldersbedömningar. Icke att förglömma Migrationsverket vars internkultur tycks vara ”grymmast beslut vinner”.

Så hur många flyktingar finns det i världen egentligen? Och vad ska världen göra med dem? Vi vet nu att en flykting är flykting i genomsnitt sjutton år innan hen får medborgarskap någonstans – och det är inte få människor som är på flykt.

79,5 miljoner människor behöver någonstans att ta vägen. Inte till ett tält, inte till botten av ett hav eller en omärkt grav på en bergssluttning. En procent av världens befolkning behöver få leva i samma trygghet som du och jag. Och de borde ha rätt att göra det.

”De kan väl bo i närområdena?” Ja, det kanske går för en del – och de flesta bor där eller är på flykt i sitt eget land, men det är människor vi pratar om. Inte siffror. Deras barn är som dina barn. De har en mamma någonstans, en farfar någon annanstans.

De har minnen, känslor och behov. Som du och jag. Det är fantastiskt att det finns flyktingläger (utom när de ser ut som det i Moria), men de är tänkta att vara tillfälliga skydd, inte permanenta.

Jag är ärligt talat inte säker på vad som är det största hotet mot mänskligheten idag. Vi har högerextremismen som är på framfart. Nazism, rasism, fascism. Trump, Sverigedemokraterna, Lag och Rättvisa i Polen, Fidesz i Ungern med flera.

Vi har religiös extremism, framförallt kristen och muslimsk extremism. Hamas i Palestina, Ku Klux Klan i USA med flera. Men det finns två enorma hot till.

Det ena har Greta Thunberg kämpat sig blodig för att få världens ledare att lägga märke till och det andra hotet är de demokratiska, ickefattiga sleeper car-länderna. Länder som har det gott ställt men låtsas att det är så synd om dem att det inte finns utrymme för folk de anser inte är som dem.

Hur ska vi då lösa flyktingkrisen? Ska vi verkligen låta folk bo i tältläger i 17 år eller leva utan medborgarskap som andra gradens människor? Personligen anser jag att systemet med nationer är bra i grund och botten, men med det sagt så är jorden en glob, flytandes omkring i ett på tok för stort universum.

Det finns bara en mänsklighet såvitt vi vet. Nationsgränserna finns inte på riktigt, de är inga naturlagar som inte går att rucka på. Om en procent av mänskligheten behöver resterande nittionio procenten för att kunna leva värdiga liv så får världen se till att lösa det.

Hur? Om ett litet fattigt land kan ta emot så många flyktingar att en femtedel av invånarna är från ett annat land så borde Sverige och resten av världen definitivt kunna ta emot fler än 8 000 om året.

Dela upp antalet flyktingar på världens alla länder. Dela upp dem baserat på till exempel BNP per capita eller något annat smart system som andra garanterat kan bättre än jag. Vi har 79,5 miljoner flyktingar i världen. Vi skulle kunna sudda ut den siffran till imorgon – om vi bara ville.

Källor:
UNHCR antal syrier i Libanon
https://data2.unhcr.org/en/situations/syria#_ga=2.247260996.1924311253.1606680249-2100266373.1604497360

Antal syrier i Sverige som är födda i Syrien
https://sv.wikipedia.org/wiki/Syrier_i_Sverige

Libanon BNP/capita
https://sv.wikipedia.org/wiki/Libanon

Sverige BNP/capita
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverige

Antal asylsökande i Sverige 2020
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Integration/Flyktinginvandring/

Antal beviljade asyl 2020
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Beviljade-uppehallstillstand-oversikter.html

Socialdemokraternas krav på hårdare straff i socioekonomiskt svagare områden (de säger att det är riktat mot gäng)
https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2020-06-12-gangbrott-ska-straffas-hardare#0

Antal flyktingar i världen
https://sverigeforunhcr.se/blogg/flyktingar-varlden-2019

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.