Sara Skyttedal. Foto: Pontus Lundahl / TT

Det finns tio Guds bud – och KD:s ledning har snart brutit mot samtliga

Av Andreas Magnusson 2020-12-04

Om en man fälls för flera brott, döms till fängelse, sitter av sin tid och släpps fri ligger det nära till hands att betrakta det som att mannen har sonat sina brott. Det ligger ännu närmare till hands att betrakta hans sambo som oskyldig. Ja, om man inte är kristdemokratisk EU-parlamentariker då så klart.

I en tweet under tisdagen valde Sara Skyttedal att kommentera uppgifterna om att centerpartisten Fredrick Federleys före detta sambo tidigare fällts för grova sexualbrott mot barn genom att hänvisa till tillfället då hon själv inte kunde välja mellan en fascist och en demokrat:

”Jag må tycka att det är fånigt att tvingas välja mellan Orban och Macron, men jag tycker åtminstone inte det är ett svårt val att skaffa en sambo som attraheras av vuxna istället för barn.”

Det här skriver hon när hon vet att Fredrick Federley är sjukskriven och mår extremt dåligt. Hon vet också att Federley har lämnat relationen och hon vet att han på intet sätt har försvarat mannens tidigare gärningar.

Men det hindrar inte en av Kristdemokraternas främsta makthavare från att håna honom offentligt. Om Skyttedal hade stått framför Jesus när han sa att den som är utan skuld kan kasta första stenen så hade hon utan att tveka vevat iväg sten efter sten.

Det är tur att bibeln skrevs innan KD blev ett högerparti. Storyn hade liksom inte funkat annars.

Anständiga människor ger sig inte på den förtvivlade partnern till en man som har begått allvarliga sexualbrott. De vet att skammen och smärtan av att ha litat på någon som man inte kunde lita på är jobbig att leva med också utan omgivningens hån. Anständiga människor hånade till exempel inte Hagamannens fru.

Det finns säkert saker i den här historien som inte har kommit fram ännu men det är sorgligt att se att även Centerns partiledning tycks antyda att de saknar förtroende för Federley.

Han sägs ha känt till sin partners tidigare brottslighet sedan september utan att meddela partiet. Det borde han kanske ha gjort men samtidigt är det inte Federley som har begått några brott och brotten begicks flera år innan de två blev ett par. Dessutom har den sexualbrottsdömde mannen suttit av sin tid.

Skyttedals tweet, Lamottes Facebookinlägg och andra påhopp på Federley från högerpopulistiskt håll har det gemensamt att de har dragit igång en obehaglig hatmobb på nätet.

I denna hatmobb omvandlas plötsligt Federley själv till pedofil och pedofilin kopplas ihop med Centerpartiet och liberalism.

Vid valet till EU-parlamentet använde Kristdemokraterna parollen ”lagom” för att få människor att rösta på Sara Skyttedal. Jag skrev då att ”försöket att sälja in Sara Skyttedal till Europaparlamentet med hjälp av ordet lagom är som att försöka sälja in heroin under benämningen fredagsmys.”

Vi vet alla hur Ebba Busch förhåller sig till det nionde budet om att inte ha begär till sin nästas hus. Genom sin tweet visar Skyttedal hur hon förhåller sig till det åttonde budet om att inte vittna falskt mot sin nästa.

Att Kristdemokraterna har tagit sitt namn efter Messias, Fredsfursten, och håller fast vid namnet även sedan de lämnade religionens budskap känns fel. Särskilt med tanke på det andra budet: Du ska inte missbruka Herrens, din Guds, namn.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.