Foto Sara Reingewirtz AP/TT

Hur ofarliga är våra egna 20-åringar i mjukisbyxor?

Av Andreas Magnusson 2021-01-07

Donald Trump uppmanade sina anhängare att bege sig till Kongressen för att stoppa resultatet av ett demokratiskt val. En stund senare stormas byggnaden och en kvinna skjuts till döds. I det läget tycker högertidningen Bulletins Ivar Arpi att det är dags att relativisera händelsen.

Klockan 23.04 i går kväll den 6 januari, skrev Bulletin-skribenten Ivar Arpi följande rader på Twitter:

”Men för guds skull, sluta kalla det ett kuppförsök! Det är uselt ändå och ska givetvis fördömas, men ingen, absolut ingen, kan tro att detta leder till att några arga killar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA.”

Det är väldigt talande ord eftersom det såväl beskriver den svenska högerns aningslöshet inför fascismen.

Jag kan tänka mig att Arpi har ungefär samma resonemang kring att Moderaterna och Kristdemokraterna vill ta makt med hjälp av SD.

Ungefär så här: Det är väl ingen som tror att ett sådant samarbete innebär att några arga killar i mjukisbyxor som skriver rasistiska uttalanden på Facebook ska ta över landet?

Det passar bra att använda en formulering från den legendariska TV-serien Bullen: ”Kom ihåg att det inte är killen i filmen som har skrivit brevet.”

Killarna i mjukisbyxor aspirerar inte på makten. De är Donald Trumps fotsoldater, hans ”we love you”-personer. Man kan tycka att de ser ut som ett gäng oförargliga pajasar, men då glömmer man att också skenbart oförargliga pajasar kan påverka politiska händelser.

Med sin tweet försökte Arpi tona ner allvaret i situationen. Det är inget försök till statskupp i hans ögon. Låt gå för att presidenten nyss uppmanat sina anhängare att bege sig mot kongresshuset och att aldrig någonsin acceptera valresultatet, men ett försök till statskupp är det tydligen inte enligt Arpi.

En av ”tjugoåringarna i mjukisbyxor” hette Ashli Babbitt och var en 35-årig småföretagare som drev ett företag tillsammans med sin man. Hon är död nu.

Skjuten av polisen i samband med tumultet som uppstod vid belägringen av kongressen. Babbitt hade bakgrund som mångårig veteran inom det amerikanska flygvapnet och var extremt hängiven Trump-anhängare.

Låt oss hoppas att händelserna i USA blir ett uppvaknande för den del av den svenska högern som tror att det går att tygla fascisterna om man bara ”tar deras oro på allvar” eller ”samarbetar med dem i riksdagen i frågor där man ändå är överens”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.