Trumps svenska lakejer

Av Michael Pålsson 2021-01-11

Den moraliska indignationen i såväl professionell media som på sociala media över ett mindre genomtänkt besök på ett shoppingcenter i Lund var stor. Men att svenska politiker representerande två av våra riksdagspartier ger sitt stöd åt en auktoritär, demokratiföraktande och revolutionär president tycks passera förbi med en axelryckning.

Det var inte omdömesgillt av Stefan Löfven att leta reservdelar till sin rakapparat i julhandeln, eller av Morgan Johansson att handla en sen julklapp till sina föräldrar på ett köpcenter på annandagen.

Personligen har jag dock haft svårt att känna någon moralisk eller annan upprördhet över dessa små felsteg, eftersom även jag ibland kan brista i omdöme.

Det är mänskligt att fela och jag är därför inte den som ska kasta första stenen. Eller någon sten alls förresten. Att kasta sten i glashus brukar nämligen sluta med att det gör ont. 

I själva verket är jag inte ens säker på att jag skulle vilja ha politiker utan mänskliga drag som med domedagsprästens allvar ständigt skulle peka mot mig med sitt moraliska och anklagande pekfinger.

Jag vill ha människor som politiker. Inte felfria broilers som aldrig gjort ett avsteg från den smala vägen. Min erfarenhet av moraliskt fläckfria människor är nämligen att de saknar medkänsla med andra. Bara den som själv har felat kan känna den felandes ångest. 

Något som media däremot nästan helt tycks ha glömt är att det finns politiker i Sverige som i samband med det amerikanska valet hyllade revolutionären Trump.

Sverigedemokraterna, liksom riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD), har till och med nominerat revolutionären Trump till Nobels fredspris. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Mattias Karlsson har gett Trump sitt stöd både före och efter det amerikanska presidentvalet. Ett bättre bevis för att KD och SD är radikala och knappast konservativa går knappast att få. 

Vän av ordning kan här påpeka att vare sig SD eller KD kunde känna till att revolutionären Trump skulle uppmana sina anhängare att storma Capitol Hill. Och det är såklart sant. Men det kan knappast heller ha kommit som en överraskning.

Revolutionären Trump har konsekvent sedan valrörelsen 2016 vänslats med diktatorer och auktoritära ledare, misstänkliggjort fria och demokratiska val, haft tveksamma ekonomiska förbindelser och inte velat redovisa sina deklarationer, agerat mot sanning och journalister, undergrävt konspirationer. 

Det som hände i Washington den 6 januari 2021 var bara klimax på hans tidigare agerande. Eller låt oss åtminstone hoppas att det var klimax.

Det kan gå lika fort i Sverige. Vi har numera, förutom brunblåa eller mer eller mindre nazistiska media, dessutom media befolkad med fram tills nu respekterade journalister som också de är på allra yttersta högerkanten.

Vi har så kallade liberaler inom L och M som vill samarbeta med ett parti bildat av nazister. När ska vi vakna? 

Det är 100 år sedan nu det första helt fria och demokratiska valet hölls i Sverige. Låt oss värna detta och hålla extremisterna borta från bestämmande. Det är inte liberalt att samarbeta med extremister. Det är naivt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Michael Pålsson är advokat på Juhlin & Partners, med expertis inom avtalsrätt och arbetsrätt. Han har ett stort intresse för rättsfilosofi och är bland annat författare till boken ”Om frihet i vår tid”.
Läs mer på www.michaelpalsson.se
Michael är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.