Ulf Kristersson. Foto Henrik Montgomery/TT

523 exempel på att Kristersson har fel

Av Andreas Magnusson 2021-01-25

I SVT-programmet 30 minuter berättade Ulf Kristersson att han mycket väl kan tänka sig att samarbeta mer med Sverigedemokraterna framöver. Han tyckte att de var ”seriösa och konstruktiva” och hade förändrats de senaste åren.

Så här sa Kristersson:

”Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete. I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin.”

Så vad har Sverigedemokraterna gjort under coronapandemin? Låt mig ge några exempel.

En av partiets politiker som tjänstgör som nämndeman vid Hovrätten har på sin Facebooksida skrivit ”döda blattarna”, vilket ledde fram till en utredning. DN skrev om detta 17 december.

9 december dömdes SD-politikern Tommy Hansson för hets mot folkgrupp.

I budgetdebatten 21 september tog Sverigedemokraten Oskar Sjöstedt upp ett exempel med en man från Afghanistan med intellektuell funktionsnedsättning som fått stanna i landet. Så här sa han:

”Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, så för vi en politik där vi attraherar människor med högt intellekt?”

I augusti avslöjade Expressen att det är Hans-Johnny Hedström som är nämndemannen och SD-politikern i Haninge som spridit bilder där svarta människor kallas för ”neger”. I september kunde de även avslöja att Dennis Askling, som är gruppledaren för partiet i Haninge, i en gruppchatt har skrivit nazistiska hälsningar och fört rasideologiska resonemang.

I september framkom det att SD-politikern och nämndemannen Marie Herrey har twittrat ut vit makt-propaganda och pekat ut människor som icke-svenskar med avseende på hudfärg. Hon har även spridit antisemitiska tankar om George Soros.

I september framkom det också att Mats Olsson som företräder Sverigedemokraterna i Östhammar har skrivit ett mejl där han upprörs över att någon inte har berättat att droger har sålts av ”araber och negrer”.

I september kunde Expo berätta om Mölndalspolitikern Thomas Olin som har delat nazistiska uthängningar av personer och argumenterat för att tusentals vita människor kommer att avrättas på gatorna om Joe Biden blir president. Han skrev bland annat ”vita ska stå upp och slåss tillbaka” på sin Twittersida.

När en tankbil körde rakt in i en Black lives matter-demonstration i Minneapolis i USA så kommenterade SD-politikern Fredrik Heiser i Ljusnarsberg det hela med följande ord:

”Bara att växla ner och gasa! Hade inte tvekat en sekund.”

I augusti framkom det att SD-politiken Hans-Johnny Hedström som satt som nämndeman i Södertörns tingsrätt spred bilder där han hånade dödsoffer och kallade svarta människor för ”negrer”. Han hade också skämtat om somalier som bits ihjäl av en kamphund och publicerat bilder med måltavla på Stefan Löfven.

I augusti framkom det också att SD-politikern Christoffer Brinkåker som satt som ledamot i fullmäktige i Lund har delat nazistiska och främlingsfientliga inlägg i sociala medier.

SD-nämndemannen Filiph Sandström från Mellerud skrev i juni på Twitter att  ”vänster-luder räknas inte som kvinnor” och att transpersoner är mentalt sjuka.

I juni framkom det att en SD-politiker i Botkyrka i en Facebookgrupp hade skrivit att Black Lives Matter-demonstranter är som apor.

I mars berättade Aftonbladet om SD-profilen Stefan Jakobsson som fälldes i Tingsrätten för närmare 40 fall av bedrägerier mot Riksdagen där han bland annat lät Riksdagen stå för kostnaderna för privat thaimassage, nattklubbsbesök och taxiresor. De berättade att han efter domen fortsatte jobba kvar på partiets riksdagskansli.

Listan kan göras betydligt längre än så och den som vill se fler exempel kan besöka sidan SD-citat.nu som har samlat länkar på Sverigedemokraternas framfart de senaste åren.

På sidan finns det i skrivande stund 523 exempel med tydliga källhänvisningar till grovt rasistiska, nazistiska, homofoba, anti-semitiska, transfobiska, misogyna och våldsbejakande extremistiska inlägg från Sverigedemokratiska politiker i nutid. Listan växer snabbt.

Samtliga dessa exempel är från de senaste åren, det vill säga den tid då Ulf Kristersson menar att partiet har varit ”seriösa och konstruktiva”.

Det hela går inte att förstå på något annat sätt än att när Ulf Kristersson sa att han ville vara den vuxne i rummet så syftade han på en frånvarande vuxen – en sådan där Alfons Åberg-pappa som sitter och läser tidningen medan den unga sonen går loss med hela den rasistiska verktygslådan.

Sverigedemokraterna är ett parti när de sitter vid vuxenbordet och fikar med de andra partiledarna och ett annat parti när de kan vara sig själva för en liten stund. Det är därför de också blir så ångerfulla varje gång de ertappas med sina förseelser.

”Kan så här i efterhand ha valt ett bättre språk”, sa nämndemannen som ville ”döda blattarna” när han konfronterades med rasismen.

”Det var fel ord. Jag borde inte uttryckt mig så hårt”, sa Tommy Hansson som dömdes för hets mot folkgrupp.

”Det var en extremt privat kontext” var förklaringen SD:s gruppledare i Haninge gav till att ha använt sig av en försvenskad sieg heil-hälsning och skrivit nedsättande om det han kallar ”negrer”.

”Mats har kontaktat mig, han är ångerfull. Han har använt ett olämpligt språkbruk”, sa gruppledaren i Östhammar när det framkom att lokalpolitikern Mats Olsson hade raljerat över kriminella ”araber och negrer”.

” Det var dumt gjort”, sa den Sverigedemokratiska nämndemannen som hade spritt en bild på Stefan Löfven som måltavla.

Christoffer Brinkåker, SD-politiker i Lund, var tydlig i en intervju med Expressen om skälen till att han inte ville förklara vad han menat med sitt inlägg om muslimer där han skrev ”vad kan man förvänta sig när man öppnar sitt hjärta och välkomnar en invasionsstyrka”.

”Så länge som lagparagrafen befinner sig i sin nuvarande form säger jag ingenting om saken. Du vill väl inte uppmana mig till lagbrott?”

En ideologi när dörren är stängd och en ideologi när dörren är öppen. Det är inte Sverigedemokraternas retorik som har förändrats. Det är Ulf Kristersson som väljer att blunda för rasismen eftersom han inte ser någon annan väg till makten än att med slutna ögon köra hela vägen in i kaklet.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.