Jimmie Åkesson

SD växer inte av att kritiseras

Av Andreas Magnusson 2021-02-12

Hur uppstod den helt igenom vanvettiga idén att ett parti växer för att man kritiserar dess ideologi? Sitter det människor hemma i stugorna och tänker att SD ska jag minsann inte rösta på men eftersom Peter Hultqvist säger att de är högerextremister så ska jag göra det ändå?

På den kraftigt vinklade TV-journalisten Marcus Oscarssons Facebooksida kan man rösta efter debatten i Aktuellt mellan försvarsminister Peter Hultqvist och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I debatten markerade Hultqvist hårt mot det han kallar högerextremism och klargjorde att han anser att SD är ett parti med djupt osmakliga värderingar.

Oscarsson fångar upp den yttersta högerns favoritargument och väljer att göra en omröstning kring frågan. Läsarna får tre val:

  • SD tappar väljare på detta.
  • Väljarna påverkas inte alls av detta.
  • SD vinner väljare på detta.

 1 100 personer tror, i Oscarssons undersökning, att SD förlorar väljare på att man tydligt markerar avstånd och berättar om rasistiska och hotfulla uttalanden från partiföreträdare. 423 personer tror att väljarna inte alls påverkas (oklart varför det alternativet är allmänt formulerat och inte knyts till just SD) och 9 100 personer tror att SD vinner väljare på att man kritiserar partiet.

Omröstningsresultatet säger lika mycket om Oscarsson som omröstningen i sig. När han härförleden gjorde en omröstning om vem man ville se som statsminister fick Kristersson tre gånger så många röster som Löfven.

Om vi i svenska val hade röstat på personer istället för partier och omröstningen hade skett via klick på Marcus Oscarssons sida så hade saken varit biff för Moderaterna.

Om det hade varit så enkelt som att människor aktivt vill rösta på den som kritiseras eller avslöjas som okunnig, enfaldig, odemokratisk eller obehaglig så hade saken också varit biff.

Jag jobbar som lärare. Några gånger under mina 20 yrkesverksamma år har det kommit elever till mig för att klaga på någon kollega som de tycker missköter sitt jobb.

Det är ganska jobbiga situationer att hantera och jag ber dem i första hand att prata med läraren det gäller och om det handlar om allvarliga brister lyfta frågan till skolans rektor.

Jag säger inte: ”Kritisera inte er lärare för då får ni bara fler likadana lärare.” Eller: ”Säg inte att läraren är dålig för då kommer bara alla andra i klassen tycka att läraren är bra.” Anledningen till att jag inte säger det är för att påståendena är befängda.

Det retoriska greppet att påstå att SD växer när man kritiserar dess ideologi och beteende är en skapelse som den yttersta högern ligger bakom för att slippa ta ansvar för de verkliga orsakerna bakom högerextremismens framväxt i Sverige.

Rasismen blir då antirasisters fel.  Det märkliga är att samma personer i allmänhet inte skulle påstå att brottslighet är offrets fel, att det är den våldtagnas fel att hon blev våldtagen.

Ingen säger ”anmäl inte förövaren, han kommer bara att våldta fler människor då.”

SD har INTE vuxit på grund av kritiken mot partiet. SD har vuxit därför att nyliberal politik har fått klyftorna mellan rik och fattig att växa i ungefär 30 års tid.

SD har vuxit därför att andra partier i panik över att SD har vuxit har valt att anamma deras åsikter i tron att det ska locka egna väljare.

SD har vuxit därför att de andra partierna inte har haft tillräckligt övertygande idéer om hur vi skapar ett gott samhälle. När politik ”bara är politik” dör politiken.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.