Gamla nazistövlar och bildäck

Av Andreas Magnusson 2021-03-05

Det jag skriver nu får man egentligen inte säga. Vad det handlar om är att vi måste ta hand om våra egna först, att vi ju inte kan hjälpa alla. Vanlig media är finansierad med bidrag från staten och vågar inte säga sanningen. Det handlar också om åsiktskorridoren. Om någon skulle våga ifrågasätta massinvandringen så drabbas han eller hon omedelbart av brunsmetning.

Har du hört det förut? Det har jag. I ovanstående ingress lyckades jag med enkelhet trycka in åtta högerpopulistiska propagandaformuleringar av det slag vi översköljs med från högerkonservativa ledarsidor och opinionsbildare som gjort det till sin livsuppgift att rädda oss från vanligt svenskt samhällsbygge.

Du vet sådant som leder till ett samhälle med fluortanter, rundpingis och medborgare som ser ut som om de är hämtade direkt från Benettonreklamen.

Tanken med de här begreppen och formuleringarna är att människor ska ta till sig dem och göra dem till sina egna. Det är därför man hör dem återupprepas på papegojors vis i diverse diskussionsforum på nätet.

”Tack Lamotte för att du vågar säga sanningen som inte annan media vågar!” eller ”Lågt av Anders Holmberg att syssla med brunsmetning av Ebba!”

En person som var riktigt skicklig på propaganda var en av Hitlers mest förtrogna, Hermann Göring. I Nürnberg 1946 formulerade han sig så här om hur man kan få med sig vanliga människor att gå i krig trots att ingen egentligen vill ha krig:

”Det är väldigt enkelt, allt man behöver göra är att berätta för folket att de är under attack och beskylla pacifisterna för deras brist på patriotism. Den här metoden fungerar i alla länder.”

Metoden används än idag. När Jimmie Åkesson i SVT:s Agenda erbjöds möjlighet att prata i munnen på Liberalernas Nyamko Sabuni så sa han uttryckligen ”din invandringspolitik har förstört mitt land.”

Det högernationalistiska maktövertagandet sker i tre steg. Först måste medborgarna fås att tro att vi lever i en systemkollaps, att viktiga samhällsinstanser har raserats.

Därefter måste medborgarna fås att tro att det är invandringen och nuvarande invandringspolitik som har skapat problemet. Slutligen kan man erbjuda en lösning i stil med den här:

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar.”

Sociala medier har gett oss enorma plattformar för politisk propaganda. Det är svårt att fiska upp fakta ur ett hav av åsikter. Den som pimpelfiskar en lördagskväll på Lamottes Facebooksida eller metar med mask på Göteborgs-Postens ledarsida en tisdagsmorgon får mest upp gamla nazistövlar och bildäck.

Jag tror att bästa sättet att undvika att luras av den politiska propagandan är att bli medveten om det språk som används för att göra oss till valboskap.

”Vi måste kunna prata med alla” betyder egentligen ”Vi vill samarbeta med SD”.

”Media vågar inte säga sanningen” betyder egentligen ”Jag vill att det står i tidningen om en gärningsman har mörk hudfärg eller är muslim eftersom jag tror att det mest är människor med mörk hudfärg och muslimer som begår våldsbrott.”

”Vi kan ju inte hjälpa alla” betyder egentligen ”Jag vill att vi slutar hjälpa flyktingar men jag vill inte behöva ha dåligt samvete för det.”

”Vi måste ta hand om våra egna först” betyder egentligen ”Vi ska inte ta hand om hjälpbehövande människor sen heller.”

”Du sysslar med brunsmetning” betyder egentligen ”Sluta kritisera mig för att jag inte ser några problem att ta makten med hjälp av ett främlingsfientligt parti”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.