Det ska vara jobbigt att vara rasist

Av Åsa Hägglöf 2021-03-30

Det är inte en mänsklig rättighet att hata, hota och motarbeta människor för att de inte passar in i ens världsbild. En exkluderande världsbild. En egoistisk världsbild. En diktatorisk världsbild. En förbannat Sverigedemokratiskt trång världsbild.

Låt mig i klartext förklara för er stugsittande förnekare av andra individers rättigheter att också få leva, om hur löjligt fel ni har på alla plan.

Måste i förebyggande syfte be er om att inte bli kränkta i era snäva fascistmjukisbyxor. Jag använder mig bara av er syn på yttrandefriheten.

Inte den sanna definitionen av yttrandefriheten, utan hur den ser ut i er inskränkta värld. För all del, låt mig utnyttja den i er anda.

Allt vore så mycket mindre energikrävande om fascisterna införde en ”social media – fridag”. Vilket lyft det vore för oss alla andra som dagligen, mentalt, måste banka er i skallen med argument som ändå inte kan upptas av en fascisthjärna.

Medan denna sköna fantasidag tog rum:
Skulle vi sakligt kunna debattera om våldtäkter, utan att prata etnicitet.
Vi skulle sakligt kunna debattera om kriminalpolitik, utan att prata etnicitet.
Vi skulle sakligt kunna debattera om klimatfrågor, utan att dra in etnicitet.
Vi skulle sakligt kunna debattera sjukvård, utan att dra in etnicitet.
Vi skulle sakligt kunna debattera skolvärlden.
Vi skulle kort sagt sakligt kunna debattera om alla samhällsfrågor, utan att dra in etnicitet.
Vi skulle sakligt, utan störningsmoment, kunna debattera lösningar utan ensidighet.

Vi skulle kunna förfasa oss över en våldtäktsman och fokusera mer på offret, till skillnad från er – som först måste fråga efter hudfärg.
Vi skulle kunna diskutera och komma till samförstånd hur vi ska lösa problemet – problemet som är så mycket större än en etnisk fråga.

Jag fokuserar lite mer på det här med våldtäkter av en anledning.
Det är där ni syns mest. Där är ni, i er fulla stridsmundering som rämnar i kanterna av ert hat.

Där är ni, fulla av falskt självförtroende att våldtäkt inte förekommer om vi sopar rent landet på utlandsfödda. Där är ni, frågandes efter alla antirasister som, enligt er, skyddar en brottsling.

Vad ni inte kan begripa är att det är ni som flyttar fokus från både offer och ett samhällsproblem. Ni tvingar medmänskliga människor att försvara alla andra med samma etnicitet, vilka är oskyldiga i sammanhanget. Ni tvingar andra att frångå sakfrågan.

Skulle ni bara hålla käften i två minuter, finge ni få indirekt gratis utbildning i hur ett debattklimat ska se ut.
Skulle ni bara hålla käften i två minuter, finge ni se hur vi andra fördömer brottet oavsett vem som utfört det.
Skulle ni bara hålla käften i två minuter, finge ni ta del av solidaritet där det rättmätigt ska läggas – hos offret eller offren.
Skulle ni bara hålla käften i två minuter, finge ni se att vi andra fördömer all kriminalitet, utan en tanke på etnicitet.
Skulle ni hålla käften i två minuter, finge ni slippa höra att ni är rasister med fascistådran synlig utanpå huden – allt utifrån er egen synliga retorik.

Jag förstår att ni inte kommer backa och vara tyst för ens en sekund.
Ni kan inte motstå impulserna som styrs av ert heta hat.
Vad ni kan vara trygga i är att vi antirasister, oavsett partitillhörighet, inte heller kommer att backa en sekund från vår övertygelse.

Vi kommer att vara där – släcka varenda eld av misstro som ni försöker sprida.
Vi kommer att vara där – laga varje sönderslagen ruta i glashuset ni slår sönder med hyckleri.
Vi kommer att vara där – segrandes i varje debatt med saklighet ni inte kan ana storheten av.
Vi kommer att vara där – försvara alla individer som inte förtjänar den inbilska närvaron av er missriktade självupptagenhet.
Vi kommer att vara där – utnyttjandes den i era ögon sedda yttrandefriheten ni så gärna flaggar för.
Vi kommer att vara där – enade, kämpandes tillsammans med ett band er avsky inte har en chans att bryta.

Ni kan frusta, blåsa, skrika så det ekar i dalgångarna – vi kommer att vara där. Med en blåslampa i rumpan – för att kanske föra in lite värme i era kalla, förhårdnade hjärtan.

Vi kommer att vara där. Det är vår rätt. Det är vårt signum. Det är vår signaturmelodi. Antirasismen är vår moder och fader. Antirasismens värderingar flyter i våra ådror.

Vi är motståndskraftiga.
Vi är stryktåliga.
Vi är härdade.
Vi är slitstarka.
Vi är beständiga.
Vi är Sverigevänner.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Åsa Hägglöf är i grunden utbildad barnskötare. Arbetar på ett gruppboende inom LSS. Hon är väl insatt i asylpolitik och migrationsfrågor som hon engagerat sig i under snart 30 år. Vid sidan av sitt arbete jobbar hon ideellt med asylärenden, i första hand gällande ensamkommande.
Åsa är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.