Marcus Oscarsson

Invandringen är låg och väljarna vill prata om andra frågor

Av Andreas Magnusson 2021-04-13

Det var tjugo år sedan den totala invandringen till Sverige var så låg som den är just nu. År 2020 kom det 82 518 personer till landet och 48 937 personer utvandrade. Man kan jämföra med 2016 då invandringen var ungefär dubbelt så stor samtidigt som utvandringen var mindre än den är idag.

Totalt sökte 500 ensamkommande barn asyl i landet, vilket är 45% färre än 2019. Vi hade sammanlagt 12 243 asylsökande, vilket är årtusendets lägsta siffra. Genomsnittet under perioden 1984-2019 ligger på strax över 30 000 asylsökande per år (en siffra vi för övrigt inte har överstigit sedan 2015).

2020 minskade antalet beviljade uppehållstillstånd med 25% från föregående år. Antalet beviljade uppehållstillstånd av asylskäl var 10 471. Om man tittar i Migrationsverkets statistik som är sammanställd under perioden 2009-2020 så är det den klart lägsta siffran. Inget annat år har färre människor beviljats asyl även om det var få redan 2019.

Enligt SCB har vi inte haft så här låg befolkningsökning sedan 2005 och det kommer att kunna innebära problem med arbetskraft inom till exempel vård och omsorg.

Den senaste statistiken från Novus visar att sjukvården är väljarnas viktigaste fråga tätt följd av frågan om invandring och integration. 16% menar att invandringsfrågan/integrationsfrågan är vår viktigaste politiska fråga.

Bland SD-väljare är den siffran 53%. Det är de som drar upp hela statistiken. Bland Liberalernas och Centerns väljare tycker 4% att det är den viktigaste frågan.

Inte ens KD- och M-väljare är särskilt fixerade vid just invandringsfrågan. Där ser 16% av väljarna det som den viktigaste frågan. Bland socialdemokratiska väljare är frågan ytterst ointressant. Endast 1% ser den som den viktigaste frågan. Här är det sjukvård, skola och arbetsmarknad som är i fokus.

Invandringen är låg, på gränsen till problematiskt låg, och det finns egentligen inga åtgärder som kan sättas till för att minska asylinvandringen utan att bryta mot internationella konventioner.

Så varför envisas politiker med att lägga fokus på en fråga som nästan bara Sverigedemokrater bryr sig om?

Dessutom är det ju den enda fråga Sverigedemokrater bryr sig om. De har inget annat på sin repertoar. De är som den där kompisen som bara kan prata om Webergrillar, eller som arbetskamraten som bara kan snacka om RC-lok eller schacköppningar. Det finns en gräns för hur mycket tjat man står ut med från sådana människor.

Visst kan man stå och snacka lite Webergrill ett tag men sen får det faktiskt räcka. Man bygger ju inte upp varenda social tillställning till att handla om att jämföra Webergrillar eller kritisera olika misslyckade tillbehör. ”Alltså den där grillvanten är egentligen inte särskilt bra.” Nähä.

Sverigedemokraterna och deras väljare har fastnat i vinkelvolten för att använda en formulering från Galenskaparna. De lever i föreställningen att verkligheten ser ut på något annat sätt än den gör och de andra partierna väljer att spela med i skådespelet.

Därför tjatar Kristersson om att det krävs stramare asylpolitik. Därför tjatar Busch om att invandringen måste minska. Därför vill Sabuni hota med att bryta mot januariöverenskommelsen om det skulle visa sig att regeringen driver en politik som kan innehålla spår av medmänsklighet.

Novus undersökning visar att KD-väljare vill prata om sjukvård, att M-väljare vill prata om ekonomi, att V-väljare vill prata om jämställdhet, att Miljöpartiets och Centerns väljare vill prata om miljö och att Socialdemokraternas och Liberalernas väljare vill prata om sjukvården.

Varför gör inte deras politiker det då?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.