Ebba Busch. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ebba Busch politiska självmord

Av Dick Sundevall 2021-04-17

Jag kan oftast förstå olika politiska utspel, även när jag själv är av direkt motsatt åsikt. Förstå det utifrån det partiets utgångspunkt. Men jag kan bara inte fatta varför Ebba Busch envisas med att begå vad som bara kan beskrivas som ett politiskt självmord.

Ebba Busch och pappan till deras barn skiljer sig. Att hon vill försöka bo nära barnen efter skilsmässan är inget att säga om. Som partiledare för ett riksdagsparti har man fullt upp med resor, presskonferenser och partimöten etcetera, så tiden för barnen lär bli knapp.

Så långt kan man känna sympati för Ebba Busch, även om man som jag inte har något till övers för Kristdemokraternas nuvarande politik.

Men så kommer det här med husköpet. Hon lyckas övertala en gammal man att sälja sitt hus. Ett hus som inte var utannonserat till försäljning men som ligger nära det hus där hennes före detta make bor.

Esbjörn Bolin. Foto: Jonas Ekströmer / TT

När han, 81-årige Esbjörn Bolin, efter att hon uppvaktat honom ett flertal gånger, skriver på köpeavtalet blir han i efterhand osäker på vad han gått med på. Så han vill häva köpet.

I en TV-inspelad intervju med Expressen säger han att Ebba Busch pekade ut var han skulle skriva på och sa:

– Skriv där och skriv där och skriv där. Hon pekade bara ut var jag skulle skriva min signatur.

Han förklarar vidare i den intervjun att det inte fanns någon el i huset och säger:

– Jag kunde ju knappt läsa papperet eftersom det bara var tre stearinljus som lyste. Det var ju lögn och förbannad dikt att göra på det viset.

Han konstaterar också avseende att han skrev på att:

– Någonting måste ha slagit om i skallen på mig på något vis.

Men så griper TV4:s politiska orakel Marcus Oscarsson in och visar i en morgonsändning en kort bit ur en intervju som TV4 gjort, där Esbjörn säger att han ångrade sig när Ebba Busch lät såga ner stora träd på tomten.

Marcus Oscarsson gör stor sak av det i sin som vanligt väldigt beskäftiga stil och mässar ut att det har ju Ebba Busch all rätt att göra när hon har köpt huset och tomten. Något som Esbjörn Bolin borde begripa.

Alltså har Ebba Busch helt rätt i den uppkomna situationen, hävdar Marcus Oscarsson, som gång på gång visat att han har en stor förkärlek för allt och alla som befinner sig långt ut på den politiska högerkanten.

I dagarna har det framkommit att Ebba Busch och hennes juridiska ombud tänker använda det där TV4-inslaget i den kommande rättegången.

Men – då skjuter sig väl rimligen såväl Ebba Busch som Marcus Oscarsson i foten? För med den repliken visar ju Esbjörn att han inte har förstått fullt ut vad det var han skrev på och vilka konsekvenser det kunde få.

Den här historien har fått stor uppmärksamhet. Naturligtvis har den fått det eftersom det framstår som om en slipad erfaren politiker har lurat en gammal man att sälja sitt hus, fast han egentligen inte ville det.

Frågan inför den kommande rättegången blir alltså om Esbjörn var medveten om vad han gjorde när han skrev på de där köpehandlingarna.

Det har framförts från Ebba Busch och folk runt henne att han var det och att det är andra som påverkat Esbjörn att nu ändra sig.

Var och en som har någon förälder som är drygt 80 år och som helt plötsligt skulle få reda på att han eller hon sålt sitt gamla hem, utan att det varit utannonserat till försäljning, skulle nog som jag i ett sånt läge ifrågasätta vad som egentligen hade hänt.

Så det är knappast konstigt om man reagerat när föräldern ifråga uppenbarligen inte fullt ut tycks ha förstått vad han har gjort.

Men varför står då Ebba Busch på sig och tar strid om det här? Man behöver inte vara politiker för att förstå att det skadar hennes anseende och därmed Kristdemokraterna. Något som nu också visat sig i opinionsundersökningarna.

Jag vet inte varför hon tar denna strid. Förstår det inte. Det där huset är ju gammalt och minst sagt risigt. Innan det har blivit renoverat, eller sannolik rivet och ett nytt hus har byggts, så kommer det att ta minst ett år, troligen två.

Jag förstår inte heller varför ledande personer i KD uppenbarligen inte har lyckats få henne att lägga ner det hela och låta köpet gå tillbaka. Har Ebba Busch en så stor makt i KD att ingen törs stå upp mot henne? Att ingen törs ifrågasätta vad hon gör? Alltså som med Knutbysektens ledare Åsa Waldau.

Eller handlar det möjligen om att Ebba Busch har gett upp? Har insett att den målsättning hon öppet deklarerade när hon blev vald till partiledare, att KD skulle bli det ledande högerpartiet i Sverige, inte kommer att kunna förverkligas?

Visserligen har hon fått rätt i den meningen att allt fler politiska opinionsmätningar numer ställer upp sina staplar med Sverigedemokraterna längst ut på högerkanten och sedan sätter upp stapeln för KD mellan SD och Moderaterna. Därtill har det ju läckt ut att internt bland ledande SD-politiker benämns KD som ”SD-light”.

Det är dock numer ett väldigt litet utrymme mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Och med Ulf Kristerssons olika uttalanden den senaste tiden har utrymmet blivit allt mindre. Stundtals nästan obefintligt.

Kan Ebba Busch som i varje fall till och från framstår som intelligent, erfaren och politiskt kunnig, ha insett det?

Insett att KD som en gång i tiden såg sig om ett parti som varken borgerligt eller socialdemokratiskt, utan ett parti mellan dessa block, under hennes ledning har hamnat så långt högerut att det inte längre finns någon anledning att rösta på det? För där finns ju redan två utpräglat och betydligt större högerpartier.

Jag vet inte svaret på dessa frågor. Kan inte komma underfund med hur det förhåller sig. Det enda jag är säker på är att Ebba Busch håller på att begå politiskt självmord och drar med sig sitt parti Kristdemokraterna.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.