Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell (M) Foto: Janerik Henriksson / TT

På besök i Johan Forssells totalitära helvete

Publicerad 2021-04-21

Det inkom två krönikor som båda tog sin utgångspunkt i Moderaternas kriminalpolitik. En från advokaten Michael Pålsson och den andra från kriminalpolisen Börje Carlsson. Båda hade tagit fasta på vad Moderaternas kriminalpolitiska talesman Johan Forssell fört fram den senaste tiden och reagerat starkt emot det. Vi tyckte det var intressant med de två olika yrkesperspektiven på samma fråga, så nedan publicerar vi båda krönikorna.

Av advokat Michael Pålsson:

Som frihetsälskande person och värnare av rättsstaten är det sannerligen en rysare att besöka den Moderata riksdagsmannen Johan Forssells twitterkonto @JohanForssell. Den ständigt arge och uppjagade Forssell tycks dessutom ha lika mycket energi som en folkilsken terrier.

I den numera alltid pågående och allt mer hetsiga debatten om gängkriminella borde jag inte längre kunna bli förvånad.

Häromkvällen stötte jag emellertid på ett så häpnadsväckande uttalande från Moderaternas Forssell att jag ett tag funderade på om jag verkligen befann mig i Sverige eller om jag hastigt förflyttats till Nordkorea och hörde den store ledaren Kim Jong-un tala.

”Preventiva tvångsmedel” kom på riktigt som förslag från ilskne Forssell. Han menar alltså på allvar att helt oskyldiga personer med tvång ska avhållas från brott.

Så även om personen över huvud taget inte planerat något brott ska Forssell med stöd av statens våldsmonopol förebygga brott genom olika tvångsmedel. Jag förmodar att den ifrågavarande preventionen innebär att spärra in människor. Ungefär som i dagens Nordkorea eller förr i gamla Östtyskland.

Eftersom jag är ohälsosamt nyfiken kunde jag inte låta bli att forska vidare i Moderaternas rättspolitiske talesmans twitterkonto. Det dröjde inte länge innan jag hajade till igen när jag läste om Forssells förslag till ”preventiv avlyssning”.

Utan konkret brottsmisstanke vill Forssell att staten ska kunna avlyssna sina medborgare. Ungefär som i Kina.

Nästa innovativa förslag i totalitär anda var det om så kallade ”förvaringsstraff”, det vill säga att staten ska kunna låsa in människor på obestämd tid. Att avtjäna straffet ska inte längre vara tillräckligt, utan staten ska kunna hålla dig inlåst för evigt.

Precis som Forssell och för den delen alla andra politiker, anser jag det bekymmersamt med gängkriminalitet. Men till skillnad från Forssell menar jag att upprätthållandet av rättsstaten med frihet åt människorna från statens övergrepp är betydligt viktigare än att låsa in och övervaka till och med oskyldiga människor.

Forssells närmast neurotiska hållning till gängkriminaliteten vill få oss medborgare att tro att vi alla är i omedelbar fara för att drabbas, när det i själva verket oftast är gängmedlemmarna själva som blir drabbade av sitt eget våld.

Jag förringar inte den tragedi det kan innebära när människor utanför gängen drabbas av våld, men jag vill heller inte överdriva risken. De flesta av oss kan lugnt leva vidare våra vanliga liv utan att någonsin behöva riskera att ens behöva tala med en så kallad gängkriminell.

Problemet med Forssell är inte hans vilja att komma åt kriminella gäng, det är metoderna han föreslår. För om oskyldiga människor ska kunna avlyssnas eller spärras in, då är vi nära de metoder som redan idag används i Kina, Nordkorea och Ryssland – alla gamla kommunistländer. Och inte kan det väl vara dit Moderaterna vill?

Detta är en krönika av Michael Pålsson. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 

Därmed över till kriminalpolisen Börje R P Carlsson:

Jag tittade på ett inslag i Agenda kvällen den 18 april och finner att Moderaternas kriminalpolitiska talesman, Johan Forssell, blir alltmer lik sin husse. Han skäller och morrar men biter aldrig. Han försöker inte ens bita utan han bara låter.

Nu var det återigen tal om Encrochat och Sky ECC och Johan ville ge svensk polis möjlighet att utan konkreta misstankar få avlyssna i hemlighet, infiltrera datorer i hemlighet och göra hemliga undersökningar av olika typer av meddelanden.

Det enda som skulle behövas var att den berörde misstänktes tillhöra ett kriminellt gäng. Alltså inga konkreta misstankar om begångna brott.

Grundlagsskydd är tydligen något som Forssell förmodligen aldrig har hört talas om och han kunde inte heller redogöra för hur misstanken om gängtillhörigheten skulle styrkas men eftersom man klarat detta i Danmark borde det väl också kunna ske i Sverige.

Han var tydligen beredd att överlämna hela beslutsfattandet på polisen som redan idag visar att de inte är vuxna att ta ansvar för olika tvångsåtgärder.

Eftersom ett antal länder i Europa tydligen kan försvara hur Encrochat/Sky ECC har angripits så borde väl också svensk polis ges denna möjlighet. Utan att reagera över uppgifter från belgisk polis anammar han dessas metoder.

Belgisk polis säger att ”många brottslingar” använder Sky ECC och att detta försvarar att polisen knäcker detta krypterade företag. ”Många brottslingar” tolkar jag som att Sky ECC har många fler användare som inte är brottsliga.

I samma andetag berättar polisen att de läst en miljard meddelanden. En miljard meddelanden. Om detta inte är en överdrift så måste det betyda att miljontals lästa meddelanden har författats av ärliga människor och företagsledare som behöver en krypterad sida för företagshemligheter.

Så utan annan misstanke än misstänkt gängtillhörighet vill Forssell att svensk polis ska ges möjligheter till denna typ av infiltration.

Nu tror kanske någon att jag vill bakbinda poliserna och göra det svårare att få ”avlyssna” banditer. Så är det absolut inte men jag vill göra det svårare att avlyssna oskyldiga.

Jag vill dessutom att en domstol ska besluta om åtgärden och jag vill därtill, på ”förekommen anledning”, att den polisiära FU-ledaren eller den åklagare som begär tillstånd till detta hos domstol dessutom skall vara ansvarig för att uppgifterna i framställan är riktiga och sanna.

Idag är det så lätt att överdriva vikten, utredningsläget och att hävda att en avlyssning är enda framkomliga vägen. Se i vargärendet där åklagaren begärde hemlig telefonavlyssning eftersom det sammanlagda straffvärdet för brotten var minst två års fängelse. Vid rättegången yrkade åklagaren på sex månaders fängelse.

Svensk polis behöver inte fler luddiga tvångsåtgärder utan de behöver jobba som poliser med vad allt detta hör.

Uppklarningsprocenten på de grövsta brotten har inte ökat med tillgång till en massa tekniska redskap utan procenten har rent av minskat i takt med att polisen lämnar det traditionella polisarbetet och i allt större grad förlitat sig på teknik, digitala analyser och hemliga tvångsmedel.

Just nu är det en liten uppgång på grund av att några krypterande företag har knäckts. Detta är nog inget bestående utan nya lösningar kommer. Polisen får inte glömma sin roll genom att helt förlita sig på teknikens landvinningar.

Att hänvisa till att andra länder tydligen inte har samma grundlagsskydd är ohållbart. Så länge andra länder har dessa krypterade operatörer så får väl svensk polis tacka och ta emot tipsen om svensk brottslighet, utan att vederfaras gigantiska kostnader och grundlagsbrott. Den fria bevisprövningen ger ju svenska domstolar möjligheter att väga in uppgifterna.

 

Detta är en krönika av Börje R P Carlsson. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.