Jimmie Åkesson. Foto Henrik Montgomery/TT

Ni har tagit fan i båten och som han ror!

Av Andreas Magnusson 2021-04-30

Ända sedan det stod klart att Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni vill vara beroende av Sverigedemokraterna för att nå makten har Jimmie Åkesson kunnat växla upp rejält. Nu vet han att han kan göra vad som helst utan att de dumpar honom.

Sverigedemokraterna är som partnern i en relation med tusentals frikort att ligga runt med precis vem som helst – hur som helst.

De vet att de aldrig kommer att slängas ut eftersom ett avvisande av Sverigedemokraterna nu skulle innebära att valet 2022 är förlorat.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har slitit hårt. Det ska man ge dem. Ebba Busch har skyllt coronan på invandringen, hävdat att statsministern har avrättat 5000 svenskar med berått mod och propagerat för att Sverige använder biståndspengar till att bygga fängelser utomlands för att dumpa människor som begår brott i Sverige.

Och Ulf Kristersson har pratat om att vi behöver ett kraftigt minskat asyltryck (trots att vi har årtusendets lägsta asylnivå just nu och färre människor än någonsin som får stanna i landet).

Nyamko Sabuni har tidigare velat syssla med tvångsgynekologi på invandrartjejer och nu vill hon införa språkkrav för medborgarskap trots att forskningen fastslår att det är kontraproduktivt och så ska man ha en folkräkning i syfte att hitta gömda flyktingar som kan slängas ut ur landet.

Ja, hon säger ju så klart inte det. Tanken är att väljarna ska förstå det ändå trots att hon säger att det görs av omsorg för att komma till rätta med trångboddheten.

Ni vet den där när staten kommer hem och räknar och man säger: ”Åh fan! Bor vi tio i den här lilla lägenheten?! Det är ju alldeles för trångt. Tack för att ni kom hit och räknade oss. Nu kan vi bo färre här.”

Ja, de har verkligen ansträngt sig för att tävla i högerpopulism mot partiet som nyligen grundades av nazister och andra människor med starka kopplingar till vit makt-rörelsen. Det är så oerhört imponerande att de tror att de kan vinna den tävlingen. Självförtroendet är det inget fel på.

Det är som om jag skulle utmana Zlatan på nickduell eller Björn Borg i att designa kalsonger.

För varje högerpopulistiskt utspel från M, KD eller L kan och måste Jimmie Åkesson gå ett steg längre. Sverigedemokraternas hela existensberättigande handlar om att kunna säga att de andra partierna är alldeles för mjäkiga.

Det är som Monty Python-sketchen Four Yorkshiremen där de tävlar i att överträffa varandra i vem som hade det värst under sin barndom. Här tävlar man istället i att driva den hårdaste kriminalpolitiken och den mest känslokalla migrationspolitiken.

Sverigedemokraternas senaste utspel i samband med presentationen av sin skuggbudget handlar om att se till att begränsa bidrag för utländska medborgare om de inte är födda i ett EU-land och att förvägra dem rätten att rösta i kommunalval.

Man vill se till att skapa ett samhälle där människor värderas olika utifrån ursprung. Rasism med andra ord.

”Den här frågan är helt avgörande långsiktigt, och det kommer att vara viktigt för oss i en regeringssamverkan”, säger SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt (som förresten kallades Rasse-Oscar på den tiden han var ung och bar bomberjacka och hade rakad skalle).

Sverigedemokraternas skuggbudget är en budget för ett skuggsamhälle. Man vill helt enkelt jävlas så mycket med invandrare att man driver ut dem i ännu större utanförskap.

Tanken är gissningsvis att det ska driva på arbetslösheten och kriminaliteten och att man därefter ska få ännu större folkligt stöd för tanken om återvandring och totalt flyktingstopp.

Ulf Kristersson kommer att ryta ifrån lika mycket som han ryter ifrån när Hanif Bali har varit dum och Ebba Busch kommer att ta avstånd från uttalandet med samma enkelhet som hon tar avstånd från husköp.

Nyamko Sabuni kommer säkert göra en YouTube-film där hon berättar om en händelse från sin barndom som visar att hon visserligen går med på allt som Jimmie Åkesson säger men att hon en gång i tiden fick en skinnskalle att stänga av en bandspelare och hoppa av en hållplats för tidigt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.