Nooshi Dadgostar (V) Foto: Anders Wiklund / TT

Ska Vänsterpartiet kunna tvinga fram en socialdemokratisk politik?

Av Dick Sundevall 2021-06-22

Jag tror att Vänsterpartiet kan fortsätta att styra och ställa i det här politiskt uppskruvade läget. Om inte Centern ger med sig, vilket de knappast gör, så kan Vänsterpartiet tvinga fram ett extraval. Något de i det här läget har mycket av vinna på medan en del andra partier rimligen inte alls vill se ett extraval - oavsett vad de just nu påstår.

Låt mig börja med att klargöra att jag aldrig har röstat på Vänsterpartiet och troligen aldrig kommer att göra det.

Även om jag är helt med på motståndet mot marknadshyror så finns det andra frågor där Vänsterpartiet och jag står väldigt långt ifrån varandra.

Men jag högaktar det som Vänsterpartiet nu har gjort, vilket jag inte hade trott om dem. Så länge jag har följt det politiska spelet i Sverige har V, liksom VPK, tagit till brösttoner i än den ena och än den andra frågan – men sedan lagt sig platt för Socialdemokraterna.

Den här gången gjorde man inte det. Vad man krävde var helt enkelt att Socialdemokraterna skulle föra en socialdemokratisk politik.

Om nu Vänsterpartiet står på sig och Centern vägrar ändra sig i frågan om marknadshyrorna, så kan jag inte se annat än att det blir ett extraval.

Men låt mig först reda ut det här med begreppet ”marknadshyror”:
– Det har aldrig varit fråga om marknadshyror, säger Stefan Löfven och andra ledande socialdemokrater.

Det var en gång i tiden något som infördes som hette Oms och som skulle vara en tillfällig omsättningsskatt på 2,43 procent. Sedan blev det Moms och den blev allt högre för att just nu ligga på 25 procent.

Vi skulle aldrig i Sverige ta steget att låta polisen bugga lägenheter, arbetsplatser och bilar. Sedan införde man det på prov – och idag får polisen göra två inbrott i våra hem. Ett för att sätta in dolda mikrofoner och ett för att ta bort dem.

Så här kan jag fortsätta att räkna upp än det ena och än det andra. Så återigen, även om jag aldrig har röstat på Vänsterpartiet och sannolikt aldrig kommer att göra det, så visst har man rätt i att det här var första steget mot marknadshyror.

Åter till det partipolitiska läget just nu. Liberalerna vill naturligtvis inte ha ett extraval eftersom allt tyder på att de då skulle åka ur riksdagen. Så dagens brösttoner om vad L vill och inte vill behöver ingen bry sig om.

Miljöpartiet riskerar detsamma. Och vem vet, kanske även KD skulle åka ur? Deras honnörsfråga om hur väl de vill att vi ska behandla pensionärer, skulle knappast framstå som trovärdigt med tanke på Ebba Busch pågående husaffär.

I det läget skulle nog inte heller Moderaterna vara så pigga på ett extraval, eftersom Kristersson därmed sannolikt inte skulle kunna bli statsminister.

Nu spekulerar du vilt, kanske någon tänker. Javisst gör jag det, precis som massor av så kallade politiska journalister gör just nu.

Men jag kan inte komma ifrån tanken på att Vänsterpartiet faktiskt skulle kunna driva fram allt det här – och samtidigt troligen vinna en del nya röster bland landets miljoner och åter miljoner hyresgäster.

Och alltihop för att Vänsterpartiet envisas med att Socialdemokraterna borde föra en socialdemokratisk politik. Visst kan politik vara lite kul ibland.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.