Ulf Kristersson. Foto: Ali Lorestani / TT

Rasismen och lättjan tycks driva Ulf Kristersson

Av Alex Bengtsson 2021-07-10

Några timmar innan Moderatledaren Ulf Kristersson fick se Stefan Löfven återväljas som statsminister var han i TV:s morgonsändningar och förde ut budskapet att Moderaterna och SD inte bara är överens om invandringen, de har också samma ”problembeskrivning”.

SD är ju emot invandring från utomeuropeiska länder på grund av att de menar att människor med exempelvis olika kultur och religion inte kan leva tillsammans. DÄRFÖR är SD emot invandringen.

Jag tror nämligen inte Ulf Kristersson har blundat alls under Sverigedemokraternas senaste tjugo år då partiet har riktat udden mot den muslimska delen av befolkningen. Där till exempel besattheten att försöka begränsa muslimska kvinnors rätt att bära slöja genom politiska förslag gör det svårare för denna del av den kvinnliga befolkningen att leva på samma villkor som andra i Sverige. 

Sverigedemokraternas ”problembeskrivning” av invandringen handlar alltså inte om ekonomi, arbets- och bostadsbrist. Nej, i grunden handlar det inte ens om kriminalitet.

Det handlar om att partiets mål är ett kulturellt och religiöst homogent Sverige. Det kristna kärleksbudskapet om att ta hand om främlingen existerar inte. Främlingen ska hålla sig på sin kant, någon annanstans.

Det finns ett ord för det – och det är rasism.

Det är alltså denna världsbild och människosyn som Kristersson en sommarmorgon 2021 i såväl den statliga som privata televisionen meddelar att han och hans parti numer delar.

Det finns något som kallas att rättfärdiga sin egen skuld. Att istället för att erkänna och ta tag i sina egna tillkortakommanden högljutt skylla ifrån sig på andra. Inom politiken, som är en så kallad förtroendebransch är det dessvärre väldigt förekommande.

Ulf Kristersson som varit med och sänkt skatten med miljarder och åter miljarder (under samma decennier som SD vuxit och förklarat de växande och upplevda samhällsproblemen med att människor från andra delar av världen kommit hit) har varit en högst bidragande orsak till att Sverige är det land i västvärlden där de ekonomiska klyftorna ökar mest. 

För att slippa ta ansvar tar Ulf Kristersson ”den enkla vägen” och bekänner sig till SD:s ”problembeskrivning”. Rasism och lättja, förpackad till borgerlig politik.

 

Av Alex Bengtsson

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter att över ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling (den senaste ”Frontlinjer och perifera tårar” släpptes i våras) och driver tillsammans med Anna Morvall podcasten Missionen som finns att lyssna på där poddar finns.
Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.