Foto Hasse Holmberg / TT

Ska vi sätta 15-åringar i fängelse?

Av Simon Vinokur 2021-07-24

"Är man gammal nog att mörda någon är man gammal nog att sitta i fängelse", som en man i sociala medier så elegant sammanfattade Moderaternas senaste förslag om att sätta barn som begått brott i fängelse.

Man kan ju hålla med Moderaterna om att hårdare straff för brottslingar – och vuxnare straff för barn, är helt rätt väg att gå om man som samhälle vill motarbeta kriminalitet och skapa bättre förutsättningar för barn i allt från Danderyd till Biskopsgården.

För barn som begår brott finns både bland rika och fattiga – även om min spontana gissning är att Moderaterna främst har de socioekonomiskt svaga barnen i åtanke.

Jag vet inte hur mannen jag nämnde inledningsvis, låt oss kalla honom för Gunnar (eftersom han heter så), tycker om att flytta åldersgränserna nedåt i fler fall än just brott och straff.

Därför tänkte jag fylla på med fler sakfrågor som både han och Moderaterna kan lägga lite krut på inför kommande val. På samma tema såklart.

Kära Moderaterna, jag bjuder på de här förslagen, trots att jag personligen hoppas att ni inte hamnar i regeringsställning 2022. Det är bra förslag, så satsa på dem snabbt innan några andra partier lägger rabarber på dem!

Ert förslag är att barn ska kunna hamna i fängelse redan när de är femton år gamla. Rent logiskt sett så borde flera olika åldrar sänkas i samma veva.

Är man gammal nog att ha åsikter om samhället så är man gammal nog att rösta. Klarar man att sitta i fängelse så borde man väl rimligtvis få rösta också. 15-årsgräns även här?

Är man gammal nog att dricka alkohol så är man gammal nog att köpa ut på Systembolaget. Om det ska betyda att bara de 15-åringar som bryter mot alkohollagen ska få rätt att köpa ut, eller om alla 15-åringar ska få göra det – det får ni själva avgöra.

Är man gammal nog att styra en bil så är man gammal nog att ta körkort. Här handlar det om att faktiskt kunna ta ansvar för sitt och andras liv. Om att ta ansvar för sina handlingar. Att få köra som 15-åring är det minsta man kan begära.

Eller kanske tidigare ändå – jag vet en som fick styra sin familjs bil på husets parkering som 7-åring. Visserligen i sin pappas knä, men ändå. Körkort vid sju års ålder?

Är man gammal nog att bära en tallrik så är man gammal nog att jobba. På samma villkor som vuxna. Egentligen borde målet här vara att sänka åldersgränsen för barnarbete så mycket som möjligt, så snabbt som möjligt. Femton år är en väldigt bra start, men det är faktiskt inte lönsamt nog.

”Moderaterna är partiet för alla som gör rätt för sig …”, säger Ulf Kristersson.

Hur man än vrider och vänder på det så är barn en kostnad väldigt länge. Här har alltså en sänkning av åldern för barnarbete dels möjlighet att få mer pengar till statskassan, men också att få barn att bli en uppskattad del av Sveriges befolkning: en del som faktiskt gör rätt för sig – och därmed kunna rösta på Moderaterna när de fyller femton.

Man kan hålla med Moderaterna om att hårdare straff för både barn och vuxna är rätt sätt att motarbeta kriminalitet och förbättra integration, men något vetenskapligt stöd för det har jag inte hittat.

Jag hittade däremot en riksdagspolitiker för ett annat parti, Socialdemokraterna – vilket jag är måttligt förtjust i, som sagt det jag tycker är rimligare:

”Tydligaste exemplet på detta (avseende hårdare straff, min kommentar)/ ser vi genom att titta på USA. Förutom fängelsestraff som sträcker sig över en människas livslängd så har de också dödsstraff. Men trots detta har de också mycket höga tal av brottslighet. Straff skrämmer nämligen inte människor som hamnat snett från att i framtiden begå brott.”

Vad Moderaterna bör fundera över är helt enkelt vilket sorts samhälle de vill se framöver – och vad de anser vara allra viktigast. Är det ett samhälle med färre organiserat kriminella människor och med en bättre integration mellan svenskar överlag, eller är det att vinna röster från så många skrämda medborgare som möjligt?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Simon Vinokur är judisk debattör med fokus på människorättsliga frågor. Engagemanget mot rasism och för integration väcktes i tidig ålder av mamman som arbetade med flyktingar och av pappan som kämpat för mänskliga rättigheter i Litauen i hela sitt liv. Sedan 2015 har Simon arbetat ideellt med två integrationsprojekt som han startat, Integrationssegling och Mirumirupliff.
Simon är en av Magasinet Para§rafs krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.