Vårt behov av gulliga kattungar

Av Andreas Magnusson 2021-08-04

Det är så jobbigt när alla bråkar om politik hela tiden. Låt oss därför ta gulliga husdjur till hjälp för att bryta polariseringen.

Jag tänkte inleda den här krönikan med en mening som omedelbart får den att kännas som ett kåseri. Vi har skaffat kattunge. En gullig svart liten sak som jamar väldigt sött och spinner när man klappar henne.

Det sägs att skillnaden mellan bara ett hus och ett hus som också är ett hem är om det finns någon katt på plats och efter några veckor som kattägare kan jag väl känna att det ligger en del i det.

Katter är på många sätt ytterst meningslösa men man blir glad av att ha en liten kattunge i sin närhet.

Jag har skrivit väldigt lite om gulliga djur. Faktiskt ingenting alls innan den här texten. Ofta får jag kritik för att jag bara skriver om negativa saker – att jag till exempel kritiserar personer som gjort rasistiska uttalanden eller att jag ifrågasätter lämpligheten i att övergå från demokrati till fascistiskt styre av Sverige.

Det är ju så jävla gnälligt. Kan jag inget annat än klaga liksom. Bättre då med söta djur. Söta djur tycker vi alla om.

Vi kan ha olika åsikt om det är bra att utvisa afghanska flyktingar just nu när det råder fullskaligt krig med tusentals döda civila. Den moderata riksdagsmannen Lars Beckman tycker till exempel att det vore en bra idé så att de kan hjälpa till och försvara sitt land mot talibaner.

Systemkollapshögern nickar gillande åt Twitterinlägg sprungna ur Beckmans begränsade tankevärld medan människor med någon sorts verklighetsuppfattning upprörs av bristen på hjärta och hjärna.

Eller som journalisten Magda Gad som just nu befinner sig i krigets Afghanistan skrev:

”Sitter du verkligen i riksdagen? Trodde man behövde grundläggande kunskaper för att göra det.”

Hade diskussionen istället gällt kattungar är jag säker på att de hade varit överens. Inte ens Beckman hade velat skicka en gullig kattunge i döden. Och hade han postat bilder på söta djur istället för rasistiska skitinlägg så hade vi alla varit överens om hur oerhört gulliga djuren är.

Det hade inte blivit några gal-tan-konflikter, inget höger-/vänstersnack, inget ”vi måste våga prata om problemen”, ”vi har varit för naiva” eller ”kattungarna har blivit en belastning”.

Så kallade ”Sverigevänner” älskar att snacka skit om Sverige. Allt är fel i detta förbannade skitland och det är sossarnas, invandringens, vänsterns och bögarnas fel. Ingenting är dock katternas fel.

Det är lätt att känna sympati med Birgit Friggebo på besök i Rinkeby 1992 tillsammans med den ständige elevkårsordföranden Carl Bildt. Konfliktläget var så starkt och polariseringen var så kraftfull att allt började bli obehagligt. I ett desperat försök att lugna känslorna föreslog hon gemensam allsång av We Shall Overcome. Ingen sjöng med.

Idag är hon ihågkommen för att hon gav namn åt ett litet hus som sedan konkurrerades ut av ett större hus med en annan politikers namn och för att hon är en avsevärt sämre allsångsledare än Kjell Lönnå.

Vad ett polariserat Sverige behöver är kanske Twitterflöden och Facebookinlägg om små, gulliga kattungar. Och helt i Friggebos anda uppmanar jag er nu att enas i insikten om andra arters objektiva gullighet.

När det gäller vår egen art tycks slaget förlorat. För allt för många är en lidande människa av ”fel” nationalitet, kultur, religion eller hudfärg ingenting värd.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.