Björn Ranelid. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Björn Ranelid och hans trogna systemkollapsonanister

Av Andreas Magnusson 2021-08-06

I ett inlägg på Facebook undrar den numer helt igenom högerradikaliserade författaren Björn Ranelid hur ”verklighetsförfalskarna och lögnarna i den svenska journalistkåren och politikersläktet” tänker nu efter skjutningarna i Kristianstad. Svaret är enkelt. De tänker ungefär som du gör Björn.

Om de grekiska myterna hade skrivits idag i Sverige hade ingen myt handlat om Narcissus som blev kär i sin egen spegelbild. Däremot hade en myt handlat om Björn som blev kär i sina egna formuleringar och därför inte kunde sluta skriva skit på Facebook.

Sommaren 2019 bestämde sig Björn Ranelid för att det var krig i Malmö. Han skrev ett inlägg på Facebook som fick över 45 000 likes, att jämföra med föregående inlägg som hade handlat om barnfetma. Det hade gillats av 567 personer.

Några dagar senare tog han sig ändå upp ur skyddsrummet för att sitta i morgontevesoffan och prata om den härliga äppelskörden. Det får anses modigt av någon som tror sig behöva sicksacka mellan trampminor och granatattacker.

För den fåfänge Facebookkrigaren ger tiotusentals likeklick för krigsutspel större tillfredsställelse än en handfull likeklick för inlägg om barns hälsa.

Inlägget sommaren 2019 blev därför startskottet för en rad liknande inlägg som snabbt lockade till sig en ny publik på den yttersta politiska högerkanten.

Några inlägg senare var det inte bara krig i Malmö utan också i hela landet. På klassiskt populistmanér menade han att det var en sanning att det pågår ett småskaligt krig i Sverige ”vad än förfalskarna av verkligheten säger”.

Nu var det lögnaktiga politiker, ”svetsaren Löfven” som ”fäller ner visiret och vägrar se sanningen”, Bolund som är farlig eftersom han vägrar prata med Sverigedemokraterna och allt det där andra som ingår i den högerpopulistiska opinionsbildarrepertoaren.

Den radikaliserade Björn Ranelid har två favoritteman. Det första är att det är krig i Sverige och det andra är att alla människor inte är lika mycket värda. En del har nämligen, enligt Ranelid, förbrukat sitt människovärde.

I ett inlägg menade Ranelid att klottrare i själva verket är terrorister. Inga ord tycks för starka för den skånska adjektivkulsprutan. Därför tvekar han inte ens att fånga upp exakt de formuleringar som nazistiska NMR använde i Almedalen 2017 om politiker som ”folkförrädare” som sviker ”fosterlandet”. Begreppsinflationen är total.

Vad mer kan man säga när man först har hävdat att det är småskaligt krig i Sverige, för att därefter mena att det råder fullskaligt krig? Jo, det senaste är alltså att påstå att det är värre än krig just nu i landet eftersom man i Sverige inte ens följer krigslagarna.

Björn Ranelids ord är en spottloska i ansiktet på alla människor som flyr och har flytt från riktiga krig men det är också en spottloska i motvind.

Han må ha fått nya anhängare bland invandringshatande gnällpellar och Facebookberoende systemkollapsonanister, men det är nog snart de enda som tar honom på allvar.

De som tror att det är krig i Sverige tror förvånansvärt ofta att det är fred i Afghanistan, vilket säger ganska mycket om hur det står till med den grundläggande omvärldskunskapen.

I nästa led är det inte särskilt svårt att förutspå sviktande bokförsäljning för Ranelid (en grej med de nya kompisarna är att de inte läser särskilt mycket böcker).

Jag vågar slå vad om att han därefter kommer att hävda att han tystats av PK-media och att han är ett offer för den svenska censuren.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.