Johan Forssell (m). Foto Johan Ekströmer /TT

Det här med särintressen

Av Dick Sundevall 2021-09-07

Aktieägande är känsligt för framträdande politiker, oavsett vilket parti de representerar. Tänk dig att det kommer fram att någon politiker som i det här läget argumenterar för att Cementa ska få fortsätta sin produktion på Gotland oavsett följderna för miljön – samtidigt äger aktier i Cementa.

Därför har de flesta framträdande politiker sina pengar placerade i fonder, som de inte själva förvaltar. För en del handlar det om många miljoner kronor.

Utrikeshandelsminister Anna Hallbergs fondinnehav är värt drygt 22 miljoner. För EU-minister Hans Dahlgren handlar det om 4,5 miljoner. Och för statsministern är det 2,1 miljoner.

De flesta om än inte samtliga ministrar har placerat en hel del pengar i fonder. En av få som inte har gjort det är finansminister Magdalena Andersson.

Men bland riksdagsledamöter från olika partier är det inte ovanligt att man förutom placering i fonder har gjort direkta satsningar på olika företag.

Bland de som har aktieportföljer för minst en miljon kronor märks bland andra, Oscar Sjöstedt (SD) vars aktier är värda minst 3,4 miljoner. Mattias Bäckström Johansson (SD) 1,9 miljoner. Även SD-ledamöterna Charlotte Quensel och Eric Westroth har aktieportföljer på mer än en miljon kronor.

Den som dock sticker ut mest är Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, och vem vet, kanske är han därmed vår blivande justitieminister.

Han har en aktieportfölj som är värd minst 3,4 miljoner och har bland annat placerat sina pengar i spelbolaget Leo Vegas och i tobaksbolaget Swedish Match. Därtill i Saab som numer i huvudsak arbetar med att producera krigsmateriel av olika slag.

Vad är då problemet, kanske någon frågar sig? Det är ju inte på något sätt olagligt att spekulera i aktier. Nej det är inte olagligt – men en riksdagsledamot utgör en av lagstiftarna.

Så om Moderaterna skulle verka för att luckra upp reglerna för spelbolag i största allmänhet eller motsätta sig att den nuvarande regeringen ville skärpa reglerna, så skulle alltså Johan Forsell ha ett direkt privatekonomiskt intresse i det.

Likaså vad gäller regler och skatter för snus och cigaretter. Och inte minst så kan han tjäna pengar på att det krigas allt mer här och där i världen – alltså blodspengar.

Vi är många som idag reagerar inför populistiska politiska förslag och direkta motioner och skakar på huvudet åt det hela. Men det behöver alltså inte bara handla om röstfiske utan det kan också handla om väldigt mycket mer pengar, flera miljoner mer, i ökad förmögenhet för olika riksdagsledamöter.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.