Jörgen Fogelklou SD. Foto Björn Lindgren / TT

Sverigedemokratiska partipampar utreder sig själva

Av Andreas Magnusson 2021-09-29

Så var då Sverigedemokraternas skenutredning av partihöjdaren Jörgen Fogelklous nätaktivitet klar. Det tog många månader och som väntat anser partikamraterna att det inte går att bevisa att just Fogelklou skrivit ”jag skulle gladeligen deportera varenda svartskalle i dag” bara för att det är skrivet från Flashbackkontot ”Afghan” som registrerades flera år tidigare med Fogelklous privata mejladress.

Utredningen, som har gjorts på uppdrag av de nära vännerna i partiledningen, landar i att det är rimligt att någon annan än Fogelklou skrivit ”Sieg heil” och att ”Juden är roten till allt ont” på det anonyma Flashback-kontot.

Utredarna hävdar också att det kan vara en slump att Fogelklou själv senare kallat sig just Lord Afghan på en spelsajt.

De hävdar också att det kanske bara råkar vara så att Fogelklou och Afghan har väldigt liknande formuleringar. Uttrycket ”Mars i kräftan” är det nog till exempel inte många andra som använder än just Jörgen Fogelklou och den anonyma rasist som skapat ett konto från hans mejladress.

Afghan och Fogelklou har förresten samma favoritfilm (Smala Sussie), har stenkoll på samma områden på Hisingen och har båda två skrivit om att kineserna bombade Pearl Harbor (fast det var japanerna).

De gör samma stavfel, vilket bland annat innebär att både Fogelklou och Afghan stavar ”herregud” utan d på slutet.

Jörgen Fogelklou, som alltså frias från alla misstankar trots att åtskilliga säkerhetsexperter vittnat om att det är högst osannolikt att han inte är författare till rader som ”Negrer i Kongo våldtar allt som rör sig”, har ett gediget Sverigedemokratiskt CV.

Och då tänker jag inte bara på inspelningarna från 2017 som visar att Fogelklou mordhotade en partikollega och hotade med att skalla honom och gräva ner honom i en garderob. En del av meriterna är rumsrena.

Fogelklou anställdes 2010 på partiets riksdagskansli. 2012 blev han invald i distriktsstyrelsen i Göteborg. 2014 blev han ordförande för denna och blev samtidigt invald i Göteborgs kommunfullmäktige. Han blev därefter sammankallande ordförande för samtliga SD-distrikt i landet. Sedan 2015 sitter Fogelklou i valberedningen för SD på riksplanet. 2018 blev han gruppledare för SD i Göteborg.

Nu när Jörgen Fogelklou har frikänts av det egna partiet från alla misstankar om grovt rasistisk nätaktivitet så går den långa teaterföreställningen om en förutsättningslös och neutral utredning mot sitt slut.

Förhoppningen är att väljarna också snart ska glömma. Eller som Ebba Busch uttrycker saken: ”Nu får det räcka med pratet om blåbruna”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.