När justitieministrar ansluter sig till hatarna

Av Dick Sundevall 2021-10-02

I förra veckan framförde Morgan Johansson vid en presskonferens att det var oerhört positivt att antalet fängelseår hade ökat. Den före detta justitieministern Thomas Bodström framförde vid ett tillfälle när han hade invigt ett nytt fängelse, att det fanns en framtidstro i att göra det. Man kan med visst fog fråga sig om de sitter på justitiedepartementet och röker på?

Vad är det som är positivt i att det behövs byggas nya fängelser? Och att det är än fler som sitter inne på de allt längre straffen för de flesta brott? Det är ju rimligen något väldigt negativt.

En positiv glädjande nyhet från en justitieminister vore väl om han eller hon kunde framföra att genom ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete har antalet fängelseår blivit färre och vi kommer att lägga ner ett antal fängelser eftersom de inte behövs längre.

Det gamla fängelset på Långholmen i Stockholm är numer ett vandrarhem med café och restaurang. Själv övernattade jag för en del år sedan i ett före detta häkte på den just nu aktuella kanarieön La Palma, där det fruktansvärda vulkanutbrottet pågår.

Det hade byggts om till ett hotell som var alldeles utmärkt. Minns jag rätt så var det fyrstjärnigt. Frukostarna intogs på den före detta fängelsegården som nu var grönskande med cafébord där man kunde sitta ensam eller i sällskap. Så visst går det att bygga om fängelser och häkten till något betydligt trevligare.

Det pratas och skrivs mycket i olika sammanhang om att vi måste komma till rätta med hatet. Och visst är det så. Men om man tycker att det är något bra, något positivt i att man bygger nya fängelser och att allt fler sitter inne på allt längre och hårdare straff – då ställer man väl rimligen in sig i ledet av hatare?

Jag väntar på att en svensk ledande politiker ska träda fram och klargöra att det viktiga inte är vad vi ska göra efter att någon blivit misshandlad, efter att någon blivit våldtagen eller efter att någon blivit mördad. Utan vad vi ska koncentrera oss på är att så långt det är möjligt förebygga och förhindra grova brott. Och därmed verka för att det ska bli färre brottsoffer.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.