Ulf Kristersson (M) Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det är inte ”problematiskt” Kristersson – det är nazism

Av Andreas Magnusson 2021-10-20

Söndagen den 17 oktober ekade det ordentligt i den blåbruna ekokammaren. Det var SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt (han kallades för Rasse-Oscar under sin skinnskalletid) som i en intervju på Aftonbladet berättade att partiet har en ”problematisk historia”. Senare på kvällen i Agenda berättade Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna har ”problematiska rötter”. ”Problematisk” är här en förskönande omskrivning för ordet nazist.

Sverigedemokraterna grundades som bekant i nutid av nazister (bland annat en före detta SS-soldat) och människor från BSS och andra grupperingar inom Vit makt-rörelsen.

Man kan hävda att det där är historia nu. Ledande företrädare bär till exempel mycket sällan nazistuniform och inget SD-förslag har på sistone handlat om att skapa interneringsläger. Det är säkert minst tjugo år sedan sådant var vardagsmat i partiet.

Nu för tiden är det istället småputtrig köksbordsrasism och antiliberala utfall som gäller. Den mest extrema rasismen kommer bara fram av misstag – till exempel när sverigedemokrater pratar med varandra och tror att ingen hör, men någon spelar in.

Eftersom ungefär en femtedel av Sveriges vuxna befolkning helst av allt vill att Sverigedemokraterna ska stifta landets lagar och bestämma hur vi ska fördela skattemedel så har de blivit nyckeln till den politiska makten.

En renodlad borgerlig regering kan inte bli möjlig utan deras godkännande och som motprestation kräver de stort inflytande. Sådan ser enkel matematik och logik ut. Moderaterna måste därför till varje pris låtsas som att inflytandet kommer att bli litet och de måste till varje pris bli Sverigedemokraternas vitmålande gratisarbetare.

Det blir då väldigt besvärande, ja till och med problematiskt, när andra politiker och opinionsbildare påminner om den ursprungliga färgen och uppmärksammar motivet som lyser igenom.

Nazismen är inte problematisk för några andra än sverigedemokrater, kristdemokrater, moderater och liberaler. Idén är nämligen oerhört oproblematisk.

Människor delas in i ett vi och ett dom och alla som inte är som oss ska bort. Det är superenkelt vare sig lösningen är tiggeriförbud, helt stängda gränser eller förintelseläger.

Däremot är det problematiskt för Moderaterna att andra påminner om att de vill samarbeta med ett rasistiskt parti och det är problematiskt för Sverigedemokraterna att det finns människor som envisas med att komma ihåg vad de säger och gör.

Sidan (www.sd-citat.nu) är till exempel jobbig för partiet eftersom den visar på en massiv mängd av rasism och extremism i nutid. Det finns helt enkelt hundratals exempel på det Jimmie Åkesson kallar ”enstaka rötägg”.

Eftersom anfall är bästa försvar kan Jimmie Åkesson och Ebba Busch låtsas bli upprörda när någon använder den vedertagna benämningen blåbrun för att beskriva det nationalradikala blockets samarbete. I ett mejl till Kvällsposten nyligen skrev Åkesson till exempel så här:

”Varje dag får mina partivänner utstå resultatet av denna avhumanisering och smutskastning.”

Martyrskapet är stort. Det är inte utan att man tänker på när Breivik direkt efter masskjutningen bad om ett plåster för ett skrubbsår han hade åsamkats eller när livstidsdömde barnamördaren Anders Eklund i ett brev menade att Kriminalvårdens mat serverades i alldeles för små portioner och dessutom var dåligt kryddad.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.