Elisabeth Svantesson Foto: Claudio Bresciani / TT

Är det här inte rasism Svantesson?

Av Andreas Magnusson 2021-10-25

Enligt Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson är Sverigedemokraterna inte ett rasistiskt parti. De är inte ens delvis rasistiska. Låt oss pröva den tesen.

Moderaterna har växlat upp rejält på sista tiden. Migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard gick nyligen ut med att partiet vill bedriva EU:s strängaste migrationspolitik, det vill säga ha en hårdare gränspolitik än högerpopulistiska Ungern och Polen.

Högt profilerade kommunpampen Christian Sonesson propagerade i förra veckan för nollinvandring och finansministerkandidaten Elisabeth Svantesson gick ut med att hon ångrar att hon för fem år sedan kallade Sverigedemokraterna för ett delvis rasistiskt parti.

Så tyckte hon inte egentligen, menar hon nu. Det var bara något hon sa eftersom hon drogs med av den stämning som rådde då.

Det råder en annan stämning nu, en stämning som går ut på att be om ursäkt för sin egen tidigare politik och med mössan i hand säga att Sverigedemokraterna egentligen har 100% rätt så länge de delar med sig av 20% väljarstöd.

Låt oss för ett ögonblick anta att Elisabeth Svantesson talar sanning nu. Det kan hon ju faktiskt göra även om hon ljög för fem år sedan. Vi testar den uppfattning Moderaterna för stunden har gjort till sin: Sverigedemokraterna är INTE ett delvis rasistiskt parti.

Om Svantesson har rätt är detta alltså inte exempel på rasism:

12 oktober 2021 framkom det att en tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli är aktiv i den rasideologiska miljön och medlem i den nazistgrundade organisationen DFS som förespråkar införandet av svenska zoner. https://expo.se/2021/10/sd-tjansteman-aktiv-i-vit-makt-rorelsen

11 oktober 2021 twittrade före detta partisekreteraren Björn Söder att han hade utsatts för oönskad arabisk musik på bussen. Detta tolkade han som ett tecken på islamisering av landet. https://twitter.com/bjornsoder/status/1447658844298035204

7 oktober 2021 dömdes regionpolitikern Bertil Malmberg för hets mot folkgrupp efter att ha hävdat att Sydsudaneser har lägre IQ. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/sd-ledamot-domd-for-hets-mot-folkgrupp

13 april 2021 menade en aktiv politiker för SD i Varberg att en fotbollsspelare från Elfenbenskusten ”påminner om det som jag bajsade ut i morse när jag satt på toaletten.” https://www.expressen.se/gt/sd-ledamot-jamforde–afrikan-med-avforing-/

18 februari 2021 framkom det att en SD-politiker i Mölndal rekommenderar läsning av förintelseförnekande litteratur. https://expo.se/2021/02/sd-politiker-tipsar-om-f%C3%B6rintelsef%C3%B6rnekare

17 december 2020 berättade DN om SD-politikern som skrivit rasistiska inlägg om att ”döda blattarna”. Gruppledaren hade förståelse och fortsatt förtroende. https://www.dn.se/sverige/namndeman-i-hovratten-utreds-efter-rasistiska-inlagg/

9 september 2020 kunde Expo berätta om SD-politikerna som länkar till vit makt-sidor och beskriver människor som icke-svenska med hänvisning till hudfärg. https://expo.se/2020/09/ytterligare-en-sd-representant-i-m%C3%B6lndal-sprider-hat

På sidan www.sd-citat.nu finns en sammanställning över drygt 500 liknande exempel i nutid på vad många med mig uppfattar som grov rasism och extremism inom Sverigedemokraterna. Svantesson och Moderaterna ser dock inga konstigheter alls.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver YouTube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.