Jimmie Åkesson. Foto Fredrik Sandberg /TT

När Jimmie Åkesson sjöng i Public Service

Av Alex Bengtsson 2021-11-02

Under fredagen lanserade Sverigedemokraterna ett förslag om så kallad gangsterrap ska begränsas i Public Service. Det fick mig att minnas när Jimmie Åkesson sjöng i den statliga radion.

Efter mordet på rapparen Einár är det repressiv julafton för alla som vlll driva landet i en mer auktoritär och antidemokratisk riktning. Det får mig dels att minnas alla långa samtal med högerextrema ledare genom åren.

De gjorde ingen hemlighet av att de ville att Sverige skulle vara försatt i kaos. Det skulle nämligen kunna, beroende på vem man pratade med och vilken sekt de var med i, kunna leda till maktövertagande antingen genom statskupp eller parlamentarism och propaganda. 

För att få med anhängare och sympatisörer på tåget pumpades det ut både ”skönlitterära” böcker om det stundade raskriget och musik med om inte våldsbejakande så krigsromantiskt innehåll.

Mest kända är bandet Ultima Thule som en gång i tiden var hushand hos SD:s förlaga, den öppet rasistiska kampanjen Bevara Sverige Svenskt och som sedermera gästar både Sverigedemokraternas sommarfestival och ordförande Åkessons grillfester i Sölvesborg. Bandets frontman, Ulf Hansen, är idag aktiv i partiet.

Det räcker egentligen att titta på Åkessons samröre med Hansen och hans orkester för att konstatera att partiets historia och samtid inte bara är sammankopplad – det är en del av samma rasideoligiska och våldsbejakande miljö.

Åkesson har själv en musikalisk karriär vid sidan av partiledarskapet. Han spelar keyboard i ”Bedårande barn” som föga förvånande spelar Ultima Thule-covers.

Men det är inte SD-basens keyboardspelande som jag kom att tänka på först när nyheten om SD:s hopp om att gå in och styra i Public Service dök upp i flödet.

2009 publicerades en dokumentär  i P3 Kaliber där en reporter wallraffat det då blivande rikspartiet och bland annat följt med på en då av ungdomsförbundet arrangerad kryssning. På journalistens ljudupptagning kan man höra Åkessons partikader skråla”

”Olof Palme gick på bio
klockan den var nästan nio
Lisbeth såg pistolen blänka
strax därefter var hon änka
Skotten brann, blodet rann
Olof Palme, han försvann”.

Åkesson har erkänt att han var med och sjöng. I Sverigedemokraternas förklaring till varför den sjöngs hette det att den minsann också sjöngs av ungmoderater på 1980-talet. Samma ungmoderater som för övrigt Ulf Kristersson var partiledare för. 

Nåväl. I en fungerande demokrati är det inte politikers uppgift att ta initiativ och direkt eller indirekt styra vad för musik som spelas i vare sig kollektivtrafiken (SD-toppen Björn Söder ville ju ha det han kallar ”neutral musik” på bussar eftersom han retade sig på ”arabisk musik” som tydligen spelades på bussen han åkte på en dag) eller i Public Service. 

Man kan såklart ha en massa åsikter om musiker som är en del i kriminella och våldsbejakande miljöer och hur de påverkar bland annat unga. Men att ta rygg på SD:s ögontjänarförslag är bara att göra ens egna demokratiska fri- och rättigheter en otjänst.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Alex Bengtsson arbetar inom omsorgen efter ett decennium inom journalistiken, politiken och aktivismen då han bland annat var vice vd på Stiftelsen Expo och ordförande för Förbundet Tillsammansskapet.
Han ger idag ut diktsamlingar på temat tillfrisknande och andlig utveckling. Den senaste ”Vi kommer alltid att ha Vanuatu” släpptes hösten 2021.
Han driver tillsammans med Anna Morvall podcasten Missionen som finns att lyssna på där poddar finns.
Alex Bengtsson är från början yrkesfiskare och är utbildad 12-stegsbehandlare. Alex är en av av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.